Stiati ca ... soarecii scurmatori sunt diferiti de soarecii propriu-zisi prin faptul ca au corpul greoi, urechile foarte mici sau complet ascunse in blana, coada scurta, iar capul mare si gros? Traiesc in vizuini sapate de ei si sunt mari distrugatori in gradini de ierburi si pomi, afaneaza solul mai ceva decat renumita cartita. Toamna isi fac depozite de hrana pentru iarna, dar nu hiberneaza.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 793 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... soarecii fac parte din ordinul Rodentia si sunt rapanditi in toata lumea, exceptie facand Antarctica?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 794 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... in Egipt, pentru combaterea serpilor veninosi, se foloseste viverinul mangusta sau sobolanul-faraonilor, animal care are denumirea stiintifica de Herpestes griseus? Acesta se poate domestici, se poate tine pe langa casa pentru a vana serpii, insa are tendinta de a manca si pasarile de curte. In Brazilia localnicii folosesc sarpele neveninos mussurana care mananca serpii veninosi.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 795 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... dintii la sarpe pot creste la loc daca sunt rupti sau cad, deoarece sunt concrescuti cu oasele? Un sarpe poate avea una dintre urmatoarele tipuri de dinti: de apucare, scobiti si cu sant inchis. Dintii de apucare ajuta la tinerea prazii, sunt indreptati inapoi, nu au santuri dar sunt foarte ascutiti. Dintii scobiti sunt mai mari decat dintii de apucare, prezinta pe partea lor anterioara cate un sant si pot fi veninosi. Cand dintele veninos intra in legatura cu deschiderea canalului glandei veninoase se trimite veninul in canalul dintelui prin simpla presiune musculara. Astfel muscatura veninoasa se realizeaza prin deschiderea larga a gurii si inteparea prazii cu dintii veninosi. Dintii cu sant inchis sau canal, prezinta sub varf o mica deschizatura si apar la vipere. Dintii la serpii neveninosi sunt mici, ascutiti si au rol in apucarea prazii. Dintii la serpii veninosi prezinta pe maxilarul de sus cativa dinti mici de apucat in spatele dintilor mari.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 796 din categoria stiati ca... animale si insecte