Stiati ca ... doi cercetatori din cadrul NASA au emis ideea conform careia Pamantul poate deveni o planeta asemanatoare planetei Venus? Planeta Venus usor mai mica decat Pamantul insa cu o atmosfera diferita formata din 96% gaz carbonic si 3,5% azot. Planeta este inconjurata de un strat gros de nori dispusi pe trei straturi la o altitudine intre 50 si 70 de kilometri.
Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 1 din categoria stiati ca... astronomie
Stiati ca ... pe planeta noastra timpul incetineste? Durata unei zile se mareste cu 1,7 milisecunde de-a lungul fiecarui fiecare secol. Acest fapt se datoreaza frictiunii mareice provocate de Soare si de Luna, deoarece Luna se indeparteaza de Pamant cu 3,7 centimetri pe an, insa aceasta deplasare este foarte mica fata de distanta ka care se afla de 385.000 de kilometri. In acelasi timp se mai intampla ceva Pamantul isi incetineste miscarea de rotatie in jurul axei fapt ce duce la marirea zilei. Luna isi exercita forta de atractie asupra oceanelor insa forta de rotatia Pamantului le impregneaza o forta in sens invers, aparand astfel o frecare intre oceane si crusta planetei rezultand o pierdere a energiei si incetinirea de rotatie a Pamantului.
Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 2 din categoria stiati ca... astronomie
Stiati ca ... sonda spatiala New Horizons trimisa de NASA a identificat mai multe regiuni mici cu apa inghetata pe suprafata planetei Pluto? Primele imagini trimise de sonda spatiala New Horizons ale invelisului de ceata din atmosfera planetei pitice Pluto au identificat suprafete de culoare albastra ce indica mici suprafete expuse de gheata lichida pe suprafata planetei Pluto. Omul de stiinta Carly Howett a spus: "Acea nuanta izbitoare de albastru ne ofera informatii despre dimensiunea si compozitia particulelor de ceata".
Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 3 din categoria stiati ca... astronomie
Stiati ca ... radiatia cosmica de fond este formata din ramasitele Big Bangului putand fi intalnita in tot Cosmosul? Aceasta radiatie cosmica de fond are temperatura de 2,725 K si frecventa de 160,4 GHz ce corespunde unei lungimi de unda de 1,9 mm, fiind incadrata in domeniul microundelor. Radiatia cosmica de fond este cea mai concludenta dovada pentru modelul Big Bang al aparitiei Universului, putand fi detectata cu ajutorul unui radiotelescop ca o prezenta constanta, ce nu are ca sursa vreo stea sau alt obiect ceresc.
Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 4 din categoria stiati ca... astronomie