´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - noi

Stiati ca... manastirea Voronet mai ...

Stiati ca ...  manastirea Voronet mai poarta numele de "Capela Sixtina a Romaniei" sau "Capela Sixtina a Estului", nume datorat atat frumusetii si unicitatii sale, cat si datorita frescei de pe fatada de vest care ilustreaza "Judecata de Apoi"?

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 1 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... UNESCO a inclus ...

Stiati ca ...  UNESCO a inclus in anul 1993, Biserica "Sfantul Gheorghe" a Manastirii Voronet, impreuna cu Arbore, Patrauti, Moldovita, Probota, Sfantul Ioan cel Nou, Sucevita si Humor, pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei?

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 2 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... principala caracteristica a ...

Stiati ca ...  principala caracteristica a Manastirii Voronet este culoarea albastra ce poarta numele de "Albastru de Voronet". Pigmentul albastru s-a mentinut in ciuda conditiilor climatice aspre, acest lucru fiind datorat originalitatii tehnicii de lucru aplicate de catre pictorii moldoveni. Formula chimica acestei culori s-a pierdut insa in negura timpului.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 3 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... in biserica Manastirii ...

Stiati ca ...  in biserica Manastirii Voronet se afla mormantul lui Daniil Sihastrul si al mitropolitului Grigore Rosca? Se considera ca venirea lui Daniil Sihastrul la Voronet dupa o perioada de sedere la Manastirea Putna si de sihastrie, a dat un important impuls vietii monahale de aici. Daniil Sihastrul si-a petrecut la Manastirea Voronet ultimii 26 de ani din viata, pustnicul murind in anul 1496. In anul 1992 el a fost canonizat, devenind Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 4 din categoria stiati ca... arta si cultura

1

2 3 4 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct