Stiati ca ... o alta specie de corali moi este Alcyonium Digitatum care este raspandita in toate oceanele lumii? Acesta este cel mai faimos coral din apele marilor europene, numeroase colonii de corali se gasesc in Marea Mediterana, Marea Nordului, de-a lungul coastei Frantei, Portugaliei, Spaniei. Poate ajunge la inaltimea de 20 cm, are polipii prinsi de o masa alba, rozie sau portocalie. Lobii acestui coral se contracta la atingere iar polipii se desprind. Culorile acestui coral fuzioneaza extraordinar de frumos in peisajul subacvatic. Dimineata si seara, de doua ori pe zi, datorita fluctuatiilor mareei are loc umflarea si contractia coloniilor de corali.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 865 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... anemonele de mare traiesc ca niste polipi solitari, lucru foarte rar intalnit la alte specii de antozoare? Specia Anemonia viridis are tentaculele de cel mult 10 cm si se reproduce prin diviziune. Aceasta vietuitoare are nevoie de multa lumina deoarece hrana sa in mare parte este furnizata de algele simbiotice. Gura se afla in partea centrala a corpului, tentaculele se aseamana cu niste serpi iar baza este ca o ventuza. Tentaculele au un colorit predominant verde datorita algelor simbiotice. Unele specii care traiesc la adancimi mai mari de pana la 25 m se prezinta intr-o nuanta ce se estompeaza de la verzui la gri sau violet. Tentaculele au celule urzicatoare, discul este gri, maroniu, cu linii radiale albicioase, iar hrana lor consta din moluste, pesti si crustacee de dimensiuni mici. Prada este capturata, paralizata cu tentaculele lungi si dusa la gura. In final deseurile ramase nedigerate sunt regurgitate prin gura, afara. Reproducerea la anemone este asexuata.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 866 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... in apele tropicale din intreaga lume traiesc falsii corali, o forma intermediara intre anemonele de mare si coralii adevarati? Au polipii la fel cu cei ai coralilor dar cu peretii externi mult mai moi decat ai acestora. De asemenea hrana lor este asigurata de substantele nutritive ale algelor simbiotice care apar pe acestia ca si pe coralii de recif. Una dintre aceste specii este Amplexidiscus fenestrafer care are un diametru destul de mare de aproximativ 30-40 cm. Poate fi in nuante de culori diferite de verde, maroniu, violet, mov, etc. Apare in apele din Marea Bariera de Corali, in apele de mica adancime din zonele stancoase, nisipoase sau cu recife de corali din insulele din Indonezia. Are gura foarte larga in forma de disc cu numeroase tentacole mici. Poate fi crescut si in acvariu, in care temperatura apei sa fie de 24-27°C, pH-ul de 8,1-8,4, iar hrana formata din zooplancton, peste, creveti si scoici.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 867 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... exista specii de antozoare numite corali coarne de cerb care cresc cel mai repede pe recifele de corali? Fac parte din genul Acropora si au capacitatea de a sufoca toate celelalte specii din jurul lor, asta in cazul in care nu ar fi foarte fragile si distruse de multe ori pe timp de furtuna. Unele specii se aseamana cu niste coarne de cerb, au inaltimea de pana la 2 m si traiesc in marile tropicale, altele sunt ca o coroana rotunda de acacia ce apare in savanele africane, iar altele au forma de farfurie intinsa cu un diametru transversal de cel mult 3 m ce tine umbra altor specii din jurul sau. Aceste specii de corali sunt extraordinar de mari si contribuie la formarea celor mai mari grupari de recife din lume. In mediul lor natural sunt foarte rezistente la temperatura apei, modificarile de flux, lumina, salinitate.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 868 din categoria stiati ca... animale si insecte