Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 273

Stiati ca... in topul celor ...

Stiati ca ...  in topul celor mai rapide vietuitoare, pe primul loc se situeaza Soimul calator (Falco peregrinus), a carui viteza ideala, in picaj, poate sa atinga 400 km/ora? Traieste intr-un vast areal, de peste 10 milioane de kilometri patrati, acoperind toate continentele, mai putin Antarctica. Nu isi face cuib, adapostindu-se in locurile mai ferite ale falezelor sau in copacii inalti. Numarul soimilor calatori a scazut dramatic dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, din cauza poluarii cu DDT, un pesticid periculos, astazi interzis in multe tari ale lumii. De-a lungul timpului, soimul calator a fost domesticit pentru vanatoare. Intr-un calcul teoretic (ideal) al vitezei in picaj, luandu-se in considerare greutatea pasarii, volumul, coeficientul aerodinamic si traiectoria, s-a ajuns la concluzia ca soimul ar putea sa atinga si 400 kilometri/ora, dar, in mod real, cea mai mare viteza a fost inregistrata in 2005, cand a fost filmat un soim care a zburat cu 389 kilometri/ora.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1089 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... fregata mare Fregata ...

Stiati ca ...  fregata mare (Fregata aquila) este o pasare marina, care, in zborurile ei inalte si elegante, atinge, adeseori, 200 kilometri/ora? Traieste in partea de nord-est a Insulei Ascension, din Atlantic, intre coasta Africii si America de Sud.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1090 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... o pasare de ...

Stiati ca ...  o pasare de talie mica denumita Drepneaua din Familia Apodidae ce traieste in toate regiunile globului mai putin in cele polare, concureaza, din punctul de vedere al vitezei de zbor, cu cu soimul si fregata, atingand, cu usurinta, in jur de 150 kilometri/ora, cand urmareste insectele care reprezinta hrana ei de baza? Drepneaua, cu o lungime a corpului de 15-20 de centimetri, seamana cu randunica, dar are aripile mai mari si mai curbate. Anumite specii pot sa zboare si in pesteri, in intuneric total, folosindu-se de ecolocatie (transmitand sunete si ascultand ecoul, pentru a se orienta), asa cum fac si delfinii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1091 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... dintre mamifere pe ...

Stiati ca ...  dintre mamifere, pe primul loc, in ierarhia celor mai rapide vietuitoare, se afla ghepardul, o prezenta inconfundabila in savanele tropicale? Atunci cand se afla in urmarirea prazii, depaseste 100 kilometri/ora. Ghepardul are o alura zvelta si fina, cu picioare lungi si gheare neretractile, ceea ce ii asigura o mare aderenta la sol. Pieptul este puternic, corpul extrem de flexibil, iar coada lunga il ajuta sa isi pastreze echilibrul in virajele bruste. In doua secunde, poate face un sprint de 70 kilometri/ora, iar in urmatoarea secunda ajunge la 90 km/ora. Tot intr-o secunda este capabil de patru salturi, de 7-8 metri fiecare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1092 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 270 271 272

273

274 275 276 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct