Stiati ca ... gigantul lumii reptiliene din prezent este crocodilul de apa sarata care este de fapt si pradatorul suprem de-a lungul intinsului sau areal care ocupa Australia, Indonezia, Malaezia, Peninsula Indochina si coasta de est a Indiei? Capabil sa vaneze prazi variate, de la pesti mici si pasari de apa pana la marele bivol indian, crocodilul de apa sarata ramane unul dintre cei mai periculosi dusmani naturali ai omului. In mediul acvatic, crocodilul de apa sarata este capabil sa inoate la fel de bine ca un delfin. Trebuie amintit ca acesta specie este singura, dintre toti crocodilienii actuali, capabila sa traiasca deopotriva in apele sarate ale oceanelor si in cele dulci ale raurilor si mlastinilor. Un mascul adult poate depasi lungimea de 6 metri, exista un caz documentat in care un crocodil de apa sarata a ucis un armasar de tractiune in greutate de o tona in mai putin de un minut. Datorita faptului ca traieste in zone dens populate, acest crocodil este responsabil de cele mai multe atacuri asupra omului dintre toate speciile actuale de crocodili.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 249 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... marele rechin alb este cunoscut in lumea zoologilor drept cel mai mare peste pradator? Rechinul alb nu isi dezminte acest renume, deseori fiind capturate femele care atingeau 6 metri lungime si o greutate de 4-5 tone. Rechinii albi sunt singurii reprezantanti acuali ai acestui gen, majoritatea specialistilor considerand specia marelui rechin alb drept un relict istoric. In general, traieste in majoritatea oceanelor lumii, zonele cu cea mai mare concentratie de rechini albi fiind apele de coasta din jurul Siciliei, Californiei, Mexicului, Floridei, Africii de Sud, Australiei si Noii Zeelande. In mod obisnuit, rechinii albi nu ataca oamenii, avand aceeasi motivatie ca ursii polari, lipsa grasimilor. Toate cazurile de atac asupra oamenilor sunt cauzate de confuzia rechinilor fata de surferii a caror silueta este asemanatoare cu cea a focilor, prada favorita a rechinilor albi. O alta cauza a atacurilor este datorata obiceiului rechinilor albi de a cerceta obiectele si fiintele intalnite in apa prin muscaturi. Astfel rechinii reusesc sa determine natura, consistenta si temperatura acestora. Daca un om apuca sa sangereze in urma acestor muscaturi usoare, atacul este inevitabil.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 250 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... diavolul Tasmanian este un mamifer ciudat din categia de mamifere marsupiale carnivore? Culoarea sa neagra, cu gura mare si dintii ascutiti, strigatele urate pe care le arunca noapte, precum si temperamentul feroce i-au facut pe primii colonisti europeni sa-l porecleasca "diavolul".
Curiozitati: Curiozitatea numarul 251 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... unul din cele mai mari exemplare de balena, perscuit pana acum, avea luginmea de 31 de metri si cantarea 100.000 de kilograme? Un asemenea monstru marin a fost prnis cu harpoane si capturat dupa sase ore de vanatoare, timp in care au tras dupa el doua baleniere cu motoarele in functiune.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 252 din categoria stiati ca... animale si insecte