Stiati ca ... mantis religiosa numita popular calugarita este o insecta din familia Mantidae ce se intalneste in lunci, stepe, la liziera padurilor, preferand povarnisurile uscate si insorite? Capul este triunghiular, articulat mobil. Aparatul bucal de tip rozator. Antenele sunt lungi, filiforme. Picioarele sunt bine dezvoltate, cele anterioare fiind inzestrate cu spini. Aripile anterioare sunt inguste si tari, iar cele posterioare late, membranoase, in stare de repaus fiind stranse sub cele anterioare. Abdomenul e alungit, voluminos, format din 10 segmente. Corpul este verde, galben sau brun. Lungimea corpului aproximativ 11 cm. Calugarita are un simt al vazului mult mai bine dezvoltat decat al altor insecte, aceasta putandu-si rasuci capul cu 180 grade, in cautarea prazii. Calugarita este o specie hemimetabola (se dezvolta prin metamorfoza incompleta). Imediat dupa fecundare femela depune 100-300 oua. Ouale sunt inconjurate de o masa spumoasa, care mai apoi devine consistenta formand o capsula chitinoasa - ooteca. Larvele eclozeaza din ooteca in primavara urmatoare si se deosebesc de adulti atat prin dimensiuni, cat si prin unele particularitati morfologice. Dupa patru naparliri larva se transforma in insecta adulta. Atat adultii, cat si larvele sunt pradatori specializati, consumand doar anumite specii de insecte. Speciei ii este caracteristic canibalismul (in majoritatea cazurilor, dupa fecundare, femela devoreaza masculul). Este raspandita in Europa, Asia, pana in Siberia si Extremul Orient, Africa. Specia a fost introdusa in America de Nord si Australia. În Republica Moldova specia este raspandita pe intreg teritoriul.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 309 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... tuatara este o reptila originara din Noua Zeelanda, o adevarata fosila vie? Tuatara asa cum o vedem astazi a trait acum 200 de milioane de ani alaturi de magnificii dinozauri. Aceste reptile aparte nu doar ca o au o vechime mare pe Terra, insa se bucura si de o speranta de viata mare. Majoritatea indivizilor depasesc 100 de ani, dar exista surse care afirma ca pot ajunge si pana la 200 de ani de viata. In 2009, un mascul din aceasta specie a devenit pentru prima oara tatic la venerabila varsta de 111 ani.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 310 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... ariciul rosu de mare (Strongylocentrotus franciscanus) este un animal tepos traieste in medie 35 de ani, insa indivizii care reusesc sa depaseasca aceasta varsta ajung sa traiasca mult, pana la 200 de ani? Traieste in Pacific, in ape putin adanci, cu fund pietros si curenti linistiti. Pe masura ce inainteaza in varsta ii cresc si tepii, ce ating 19-20 de cm. Nu isi mareste doar volumul corpului, ci si capacitatea de reproducere, la varste avansate, aricii de mare rosii se inmultesc mai cu spor. In majoritatea timpului imobili si cu un metabolism lent, aricii de mare se pot misca discret pe fundul oceanului cu cele cateva membre ciliforme. Adesea sunt vazuti in grupuri de 4-5 exemplare.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 311 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... testoasa de Galapagos este cel mai longeviv animal vertebrat de uscat? Exemplare observate de Darwin acum 150 de ani in cadrul expeditiei sale pe fascinantele insule Galapagos mai pot fi intalnite si azi. Masculii sunt uriasi putand ajunge pana la 300 de kg. Testoasele de Galapagos sunt pasnice si se hranesc doar cu vegetale. Din pacate numarul lor este in declin. Insa cea mai batrana broasca testoasa din lume este Adwaita, o broasca testoasa de uscat de Aldabra, ce a trait undeva in jur de 250 de ani. Ea a apartinut unui general englez stationat in India, apoi a fost oferita gradinii zoologice din Calcutta, unde a trait 130 de ani pana la decesul sau in 2006. Carapacea ei va fi datata cu carbon pentru a afla varsta exacta.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 312 din categoria stiati ca... animale si insecte