Stiati ca ... nautilul are o varsta de 500 de milioane de ani? Jumatate de milion de ani. De atata vreme nautilul traieste pe Pamant, supravietuind tuturor extinctiilor ce a resetat viata pe pamant de-a lungul evolutiei. Insa, acest batran cefalopod este amenintat cu disparitia. De ce? Datorita omului. Se pare ca ne plac foarte mult cochiliile spiralate si le folosim pentru decor. Le "vanam" excesiv, astfel incat, in locurile unde se prindeau sute sau mii pe zi, acum se prind doar unul sau doi.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 369 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... crabul potcoava are o varsta de 445 milioane de ani? Crabii potcoava sunt printre cele mai cunoscute specii de "fosile vii", care au ramas practic neschimbati de o uimitoare perioada de 445 de milioane de ani. In 2008, oamenii de stiinta canadieni au descoperit o fosila din acea perioada, cu toate ca stiam deja ca aceasta specie este una dintre cele mai vechi de pe pamant. Insa, noutatea a constat in faptul ca aceasta fosila a dovedit ca specia este cu 100 de ani mai veche decat se credea anterior.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 370 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... celacantul are o varsta de 360 de milioane de ani? Celacantul a fost considerat un animal disparut. Disparut de milioane de ani chiar. Asta pana in 1938, cand am gasit unul. De atunci oamenii de stiinta au studiat acest peste, extrem de rar si pe cale de disparitie, cu mare interes deoarece acesta este foarte asemanator cu pestii din care au evoluat primele vertebrate terestre. Este unul dintre putinele specii de animale, si singura care inca mai exista, care ne poate ajuta sa intelegem modul in care a evoluat... ei bine, cam orice animal.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 371 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... lampetra are o varsta de 360 de milioane de ani? Lampetra, cunoscuta si sub numele de petromizon, chiscar, hadina sau sugaci, este un peste-parazit asemanator cu tiparul. Acest sugaci are o gura circulara dotata cu zeci de dinti ascutiti, folositi sa strapunge solzii pestilor pentru a le suge sangele. Acest vampir maritim inoata in apele Pamantului inca din Paleozoic. In 2006, oamenii de stiinta au studiat o fosila veche de 360 de milioane de ani si au descoperit ca era, in esenta, la fel ca lampetrele din ziua de azi.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 372 din categoria stiati ca... animale si insecte