Stiati ca ... sonda spatiala Voyager 1 lansata de NASA se afla la o distanta de 19 miliarde de kilometri, adica la marginea sistemului nostru solar si are nevoie de 16 ore ca sa primeasca sau sa trimita radio semnale de pe Pamant. Binecunoscutele misiuni Voyager 1 si Voyager 2 au fos lansate de catre NASA in anul 1977 si au atasate cate un disc de aur ce contine o colectie de imagini, sunete si salutari de pe Pamant. In total sunt 117 imagini, cuvinte de salut din 54 de limbi si un mare numar de sunete create de oameni sau sunete naturale cum ar fi cele de: furtuni, vulcani, lansari de rachete, avioane sau animale.
Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 5 din categoria stiati ca... astronomie
Stiati ca ... materia determina modul in care spatiul-timp se curbeaza? Teoria generala a relativitatii este cea care demonstreaza faptul ca o naveta spatiala ce calatoreste cu orice viteza incetineste atunci cand trece printr-un camp gravitational, asa cum este cel al Pamantului.
Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 6 din categoria stiati ca... astronomie
Stiati ca ... cel mai scurt moment in timp este poarta numele de Epoca Planck? Epoca Planck este timpul zero, mai exact momentul in care Universul nostru avea varsta 10-43 de secunde dupa Big Bang. Aceast fenomen poarta numele de bariera Planck dincolo de care timpul merge spre zero si aici mecanica cuantica nu mai e valabila.
Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 7 din categoria stiati ca... astronomie
Stiati ca ... la data de 29 iulie 1958, presedintele Eisenhower a semnat actul prin care s-a infiintat Agentia Spatiala Americana (NASA)? Succesul programului spatial american i se datoreaza in mare parte cercetatorului german Wernher von Braun, realizatorul rachetelor balistice V 2. El este cel care a dus la prima lansare cu success a unui satelit american la 31 ianuarie, Explorer-1 si a pus la punct primul zbor al americanilor in cosmos.
Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 8 din categoria stiati ca... astronomie