´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 44

Stiati ca... americanii au lansat ...

Stiati ca ...  americanii au lansat primul satelit, numit Explorer 1, in ianuarie 1958?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 173 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... a fost descoperit ...

Stiati ca ...  a fost descoperit un monument rectangular pe suprafata planetei Marte? Obiectul in cauza a fost fotografiat pentru prima data acum cativa ani de camera Hirsede pe Mars Reconnaissance Orbiter, de o sonda spatiala a NASA. Potrivit cercetatorului NASA Jonathon Hill, care a procesat multe dintre imaginile facute in misiunile spatiale care vizau Planeta Rosie, monolitul este mai mult decat un obiect rectangular grosolan. Rezolutia camerei HiRISE nu este suficient de buna pentru a surprinde detalii, asa ca, blocul de piatra poate arata rectangular tocmai pentru ca imaginea nu este foarte clara.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 174 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... cea mai apropiata ...

Stiati ca ...  cea mai apropiata stea de Soare este tripla si se afla la 39 de mii de miliarde de kilometri, adica la 4, 22 ani lumina? Se numeste Proxima Centauri, o mica stea ce se roteste in jurul altor doua, numite Alfa Cenatauri A si B, alflate la numai doua mii de miliarde de kiloemtri departare. Proxima este mai mica, dar mai activa decat Soarele, adica erupe mai des si mai intens, apar imense eruptii stelare, limbi gigantice de plasma, la peste 20.000.000 de grade, orbind mediul inconjurator cu raze X, lumina total neprietenoasa cu viata.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 175 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... stelele in jurul ...

Stiati ca ...  stelele in jurul carora se roteste Proxima Centauri formeaza si ele un sistem binar, doua stele care se rotesc in jurul centrului comun de masa, cu perioada de 80 de ani? Una este o data si jumatate mai luminoasa decat Soarele, iar cealalta pe jumatate, varsta lor fiind asemanatoare cu a acestuia (5 miliarde de ani)? Sistemul acesta solar se afla in directia constelatiei Centaurus.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 176 din categoria stiati ca... astronomie

« 41 42 43

44

45 46 47 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct