Stiati ca ... insula Pitcairn este una dintre cele mai izolate insule ale Terrei? Numele insulei Pitcairn din sudul Pacificilui a ajuns in toate colturile lumii mai ales dupa publicarea romanului lui Sir John Barrow in care sunt descrise aventurile echipajul de pe nava britanica HMS Bounty. Pentru cei care nu au aflat inca despre aceasta insula, trebuie de spus ca, in anul 1789, marinarii de pe vasul cu pricina, fascinati de modul de viata si de frumusetea peisajelor din sudul Pacificului, s-au revoltat, lasand capitanul corabiei in voia sortii, intr-o barca, si dand foc vasului cu care calatorisera, totul pentru a ramane pe insula Pitcairn, in bratele localnicelor. De altfel, cei 50 de locuitori ai insulei sunt urmasii rebelilor din urma cu peste 2 secole. Ei traiesc astazi din pescuit, o agricultura redusa si din vanzarea unor timbre extrem de rare si cautate in lumea colectionarilor. Nu exista aeroport iar singura sansa de a ajunge pe insula sau de a pleca de acolo este o ambarcatiune de ocazie din Noua Zeelanda. Chiar si asa, o calatorie dureaza cel putin 10 zile.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 85 din categoria stiati ca... economie si turism
Stiati ca ... cu o suprafata de 2,166,086 km2, Groenlanda este, fara indoiala, cea mai mare insula a lumii? In acelasi timp, cu o populatie ce nu depaseste 57.000 de locuitori, mare parte inuiti, se poate spune ca insula cu statut autonom din regatul Danemarcei este aproape parasita. Iar dintre putinele asezari existente in acest colt de lume, Ittoqqortoormiit este cea mai izolata dintre toate. Ittoqqortoormiit este o localitate in care pescuitul si, ocazional, vanatoarea balenelor, focilor si a ursilor polari reprezinta ocupatiile principale ale celor aproximativ 500 de persoane care locuiesc aici. Trebuie de spus si ca asezarea face parte dintr-un district ce acopera o suprafata relativ egala cu cea a Angliei, ceea ce inseamna ca fiecare locuitor are la dispozitie circa 150 de kilometri patrati de teren. Exista si un mic aeroport la 50 de kilometri distanta de Ittoqqortoormiit, dar zborurile sunt foarte rare, iar o calatorie cu vaporul nu poate fi efectuata decat in cele aproximativ 3 luni pe an in care apele oceanului nu sunt inghetate complet. Astfel, se poate spune, pe drept, ca populatia din Ittoqqortoormiit este izolata aproape total de restul lumii.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 86 din categoria stiati ca... economie si turism
Stiati ca ... insulele Kerguelen cunoscute si sub numele de Insulele Dezolarii se gasesc in sudul Oceanului Indian si au o suprafata totala de peste 7.000 de kilometri patrati si aflat la mii de kilometri departare de cea mai apropiata forma de civilizatie? Insulele apartin Frantei, inca din anul 1772, atunci cand au fost descoperite de catre navigatorul Yves-Joseph de Kerguelen-Tremarec. Insulele nu au o populatie stabila desi, ca si in cazul Antarcticii, exista o comunitate permanenta de circa 50-100 de oameni de stiinta francezi care isi intreprind cercetarile aici. Nu exista drumuri si nici vreun aeroport, singura modalitate prin care se poate ajunge pe Insulele Kerguelen fiind o calatorie de sase zile cu un vapor din Reunion, o mica insula din apropierea Madagascarului. Chiar daca se afla intr-o zona cu ape calde, clima Insulelor Dezolarii este asemanatoare cu cea din Alaska, ceea ce face cu atat mai dificila stabilirea unei populatii permanente. In prezent, insulele, cu precadere La Grande Terre, cea mai mare dintre ele, detin un sistem de aparare cu rachete, un centru stiintific si o ferma in care este crescuta o specie de vita originara din Franta dar care a ajuns pe cale de disparitie in Hexagon.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 87 din categoria stiati ca... economie si turism
Stiati ca ... peninsula Cape York din Australia este cunoscuta pentru densitatea extrem de redusa a populatiei si pentru pastrarea intacta a multora dintre frumusetile sale naturale? Poate de aceea, astazi, exista inca asezari care ar trimite cu gandul, mai degraba, la epoca de piatra decat la secolul XXI. Una dintre acestea este si peninsula Cape York, din nordul Australiei, unul dintre cele mai primitive si mai nedezvoltate locuri de pe Terra. Populatia de aproximativ 18.000 de oameni este formata, aproape complet, din aborigeni, singurul mod in care se poate ajunge la acestia fiind un veritabil safari cu o masina de teren sau cu elicopterul. Chiar si asa, automobilele 4X4 pot intampina dificultati din cauza terenului foarte accidentat, nu putine fiind cele care au facut cale intoarsa. In plus, drumul catre Cape Yok este inchis, pe durata sezonului ploios, din cauza inundatiilor masive si a viiturilor care se formeaza brusc.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 88 din categoria stiati ca... economie si turism