Stiati ca ... Arg-e Bam din Iran a fost cea mai mare constructie din pamant si argila din lume, localizata in Bam, un oras din provincia Kerman, aflat in sud-estul Iranului? Enorma citadela situata pe Drumul Matasii a fost construita inaintea anului 500 i.Hr. si a fost intrebuintata pana in 1850 d.Hr. Nu se stie cu exactitate de ce a fost abandonata. Pe vremuri, constructia era o fortareata de mari dimensiuni, in a carei inima se afla citadela - dar, din pricina aspectului impresionant al acesteia, intreaga fortareata a devenit cunoscuta drept Citadela Bam. Zona pe care se intindea citadela Bam avea o suprafata de aproximativ 180.000 metri patrati si era inconjurata de un zid gigantic, inalt de 6-7 metri si lung de 1.815 metri, strajuit de 67 de turnuri. Cu adevarat remarcabile la aceasta constructie sunt turnurile "prinzatoare de vant". Este vorba despre structuri care ies din cladiri pentru a intercepta curentii de aer si a-i directiona inspre constructii, ca un fel de sistem rudimentar de aer conditionat. Uneori, aerul era barbotat printr-un bazin cu apa din cladire, pentru a fi racit si curatat de praf. Diferite tipuri de turnuri de vant au fost utilizate pentru cladiri diferite. De exemplu, exista 4 turnuri directionale de vant pentru cladirile mai mari si mai importante, capabile sa capteze vantul omnidirectional si sunt turnuri unidirectionale pentru cladirile mai mici. Cutremurul din 2003 din Iran a distrus mai mult de 80% din citadela aflata pe lista siturilor UNESCO.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 101 din categoria stiati ca... economie si turism
Stiati ca ... in functie de pozitia soarelui sau de intensitatea luminii, marmura din care este construit mausoleul isi schimba nuanta culorii, iar spectacolul vizual oferit este spectaculos?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 102 din categoria stiati ca... economie si turism
Stiati ca ... Taj Mahal-ul a fost ridicat de un imparat mongol, Shan Jahan, ca un ultim omagiu al iubirii pentru sotia sa, decedata la nasterea celui de-al paisprezecelea copil al cuplului? De aceea, Taj Mahalul mai este numit si "Palatul Iubirii". Se spune ca imparatul a vrut sa mai constraisca un mausoleu, de data aceasta pentru el, din marmura neagra, simetric fata de Taj Mahal.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 103 din categoria stiati ca... economie si turism
Stiati ca ... Taj Mahal-ul este o bijuterie arhitectonica a Indiei, situata in orasul Agra? Construit in marmura alba si placat cu pietre semi-pretioase, palatul este de fapt un mausoleu (monument funerar), iar constructia lui a durat mai bine de 20 de ani.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 104 din categoria stiati ca... economie si turism