Stiati ca ... polul ploilor se afla la Cherrapunji, in Republica Bangladesh, pe platoul Kasia, la 1 313 m altitudine, unde cad anual aproape 12 000 l/m2? Din august 1860 pana in iulie 1861 in aceasta localitatea s-au inregistrat 26 461 l/m2 ). Tot aici a fost cea mai mare cantitate de precipitatii cazute in 24 de ore, in luna iunie 1974 - 974 l/etru patrat.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 2245 din categoria stiati ca... geografie
Stiati ca ... Haloul este un fenomen optic care are aparenta unui inel de lumina in jurul lunii sau a soarelui? Sunt nenumarate tipuri de halou si sunt datorate fenomenului de refractie al luminii, la trecerea printre cristale de gheata. Deci, aparitia unui halou indica prezenta unor nori cirus. Forma particulara si orientarea cristalelor de gheata este responsabila pentru tipul haloului observat.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 2246 din categoria stiati ca... geografie
Stiati ca ... cea mai mare cantitate de precipitatii inregistrate in 24 de ore din Romania, a avut loc in iulie 1926 cand la Letea, in Delta Dunarii au cazut 600 l/mp2, iar la 7 iulie 1889, la Curtea de Arges, in 20 minute au cazut 205 l/m2, adica 10 l/metru patrat /minut?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 2247 din categoria stiati ca... geografie
Stiati ca ... cerul este albastru deoarece moleculele din compozitia aerului sunt mai mici decat cele din compozitia norilor diametrul lor este mic chiar si prin comparatie cu lungimea de unda a luminii? Fiecare molecula din aer, de oxigen si azot, imprastie lungimile de unda scurta ale luminii mai bine decat lungimile de unda lungi. Cand lumina solara intra in atmosfera, lungimile de unda scurta (violet, albastru sau verde) sunt mai puternic imprastiate decat lungimile de unda lunga (galben, portocaliu si mai ales rosu). De fapt lumina violeta este de 16 ori mai puternic imprastiata decat lumina rosie. Cand privim spre soare, lungimile de unda corespunzatoare culorilor violet, albastru si verde sunt imprastiate si "lovesc" ochiul din toate directiile. Deoarece ochii nostrii sunt mai sensibili la lumina albastra, aceste unde, vazute impreuna, produc senzatia de albastru, venind din toate directiile. Acesta este motivul pentru care atunci cand privim spre cer acesta pare albastru. Pamantul nu este singura planeta cu un cer colorat. Pe Marte, de exemplu, praful din aer determina culoarea rosie a cerului.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 2248 din categoria stiati ca... geografie