Stiati ca ... Marea Neagra ascunde un peste din temuta familie a rechinilor? El se numeste Squalus acantius si traieste departe de tarm, la circa 20 km, preferand adancimile de 20-80 m. Nu va temeti, nu ataca omul!
Curiozitati: Curiozitatea numarul 313 din categoria stiati ca... geografie
Stiati ca ... in Marea Neagra exista doar trei specii de mamifere marine dintre care cea mai cunoscuta dintre ele o reprezinta delfinii?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 314 din categoria stiati ca... geografie
Stiati ca ... vietuitoarele din Marea Neagra au origini diferite? Analizand speciile din Marea Neagra dupa originile lor, se constata ca din cele aproximativ 1500 specii de nevertebrate, circa 100 specii (15%) sunt relicte, 1200 specii (circa 80%) sunt de origine mediteraneeana. 5% dintre specii o reprezinta speciile dulcicole. Din cele 145 specii de pesti prezente in Marea Neagra, numai 25 sunt de origine relicta (17,31%) si 120 (82,69%) de origine mediteraneeana. Acest lucru a fost posibil, deoarece dupa formarea legaturii dintre Marea Neagra si Bazinul Mediteranean, apele sarate patrunse in bazinul Pontic au avut un rol puternic selectiv in randul speciilor.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 315 din categoria stiati ca... geografie
Stiati ca ... in Marea Neagra au mai ramas doar 5 dintre cele 26 de specii de interes comercial? Conform unui raport al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, intocmit de raportorul Comisiei pentru Mediu, Agricultura si Probleme locale si regionale si adoptat in luna iunie 2008, 21 dintre cele 26 de specii de pesti cu importanta comerciala au disparut din cauza poluarii si a supraexploatarii.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 316 din categoria stiati ca... geografie