Stiati ca ... in anul 1962 oamenii de stiinta de la Westinghouse au realizat primul fir supraconductor comercial, un aliaj de niobiu si titan? Prima utilizare a acestui fir de inalta energie a fost pentru electromagnetii unui accelerator de particule.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 73 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri
Stiati ca ... in anul 1962 Brian D. Josephson, un student din ciclul al treilea al universitatii din Cambridge, a prezis ca un curent electric va circula intre doua materiale supraconductoare, chiar si atunci cand ele sunt separate de un material ne-supraconductor sau un izolant? Acest fenomen de tunelare, cunoscut astazi sub numele de "efect Josephson", a fost aplicat la fabricarea unor dispozitive electronice, ca de exemplu CALMAR, un instrument capabil sa detecteze campuri magnetice de intensitati foarte reduse.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 74 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri
Stiati ca ... in anul 1979 a fost sintetizat cu succes primul supraconductor organic (pe baza de carbon) de catre cercetatorul danez Klaus Bechgaard de la Universitatea din Copenhaga impreuna cu trei membri ai unei echipe franceze? Materialul abreviat (TMTSF)2PF6 a trebuit sa fie racit la o temperatura de numai 1.2 K si apoi supus unei presiuni inalte pentru a deveni supraconductor. Simpla sa existenta a dovedit posibilitatea crearii de molecule modelate pentru a se comporta intr-un mod previzibil.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 75 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri
Stiati ca ... in anul 1987 o echipa de cercetatori de la Universitatea din Alabama a substituit ytriu (Y) cu lantaniu (La) in molecula lui Muller si Bednorz obtinand pentru compusul YBa2Cu3O7 o temperatura critica incredibila, de 92 K? Pentru prima data un material, numit astazi YBCO (Ytriu, Bariu, Cupru si Oxigen), avea o temperatura critica mai mare decat cea a azotului lichid.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 76 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri