Stiati ca ... exista numeroase legende legate de vopsirea oualelor de Pasti, dar cea mai cunoscuta dintre ele este cea conform careia Fecioara Maria a adus un cos cu oua la picioarele lui Iisus, sub cruce, pentru a-i imbuna pe soldati, iar pe acestea se scurge sangele Domnului rastignit pe cruce.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 521 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... ouale de Paste, potrivit traditiei, erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare, numita si "miercurea Paresimilor". Exista obiceiul ca de la lasatul secului si pana in aceasta zi, gospodinele sa nu stranga ouale. Era credinta ca ouale alese in aceasta zi nu se stricau pana la Paste. Acum se alegeau ouale pentru mancarea de Pasti si ouale ce urmau sa fie inrosite. Chiar daca ele erau stranse in aceasta zi, vopsitul lor avea loc in joia din saptamana de dinaintea Pastelui, insa, niciodata in Vinerea Mare.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 522 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... in Joia Mare, spaniolii participa la "dansul mortii", un spectacol care se desfasoara pe strazile orasului medieval? Participantii sunt niste schelete ambulante (oameni mascati), care poarta cutii cu cenusa; dansul inspaimantator incepe la miezul noptii si tine trei ore.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 523 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... ouale rosii simbolizeaza mormintul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea sa din morti, de aceea atunci cand se ciocnesc ouale si cand se saluta in perioada sarbatorilor pascale, crestinii isi spun: "Hristos a inviat! Adevarat a inviat?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 524 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri