Stiati ca ... de Safntul Nicolae peste 800.000 de romani isi sarbatoresc ziua numelui, ceea ce face din aceasta zi una de si mai mare insemnatate?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 93 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... in traditiile romanesti Mos Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 94 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... in Olanda, mos Nicolae ajunge pe mare, venind din Spania? Daca exista copii ce n-au fost cuminti, se tem de insotitorul mosului, Zwarte Piet (Petru cel Negru) care il ajuta pe Mos Nicolae cu darurile si dulciurile pentru copiii cuminti. Va merge pe la fiecare copil si-i va darui cate ceva, dar daca pe lista lui copilul este trecut ca neascultator, il va lua cu el inapoi in Spania.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 95 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... in Germania, traditia sarbatoririi Mosului Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae, care este vazut de germani ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana? Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si cativa morcovi pentru caii mosului. Se mai spune ca Mos Nicolae are cu el o carte in care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Daca n-au fost cuminti, copiii primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 96 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri