Stiati ca ... Sant-Ilie este o divinitate populara care a preluat numele si data celebrarii de la un sfant crestin Sfantul Prooroc Iile?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 317 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... la data 20 iulie de Sfantul Ilie are loc celebrarea zeului solar, sarbatoare considerata a fi mijlocul sezonului pastoral?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 318 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... ignatul este divinitatea solara care a preluat numele si data de celebrare a Sf. Ignatie Teofanul (20 decembrie) din calendarul ortodox, sinonim cu Ignatul Porcilor - in zorii zilei de Ignat se taie porcul de Craciun - si cu Inatoarea? Potrivit calendarului popular, Inatoarea, reprezentare mitica a panteonului romanesc, pedepseste femeile care sunt surprinse lucrand (torc sau tes) in ziua de Ignat. Animalul sacrificat in aceasta zi este substitut al zeului care moare si renaste. Impreuna cu timpul, la solstitiul de iarna. In antichitate, porcul a fost simbol al vegetatiei, primavara, apoi sacrificiul lui s-a transferat in iarna.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 319 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... colindatul este un scenariu compus din texte ceremoniale (colinde), formule magice, dansuri, gesturi, interpretat in casa, pe ulite, de o ceata sacra? In calendarul popular, acest fenomen apare sub diferite denumiri zonale in perioadele solstitiului de iarna. ("Steaua", "Plugusorul", "Sorcova"), echinoctiului de primavara, solstitiului de vara si echinoctiului de toamna. Colindele transmit urari de sanatate, rod bogat, implinirea dorintelor in noul an. Colindatul este cea mai raspandita traditie a romanilor. Cand persoanele colindate nu primesc colindatorii, inchid usile sau nu ofera daruri, efectele magice sunt opuse, ei incalcand regulile acestui obicei.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 320 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri