Stiati ca ... sarbatoarea Craciunului incepe cu postul care dureaza sase saptamani, mai precis 40 de zile, din 15 noiembrie pana in 24 decembrie? Postul este prilej de curatare trupeasca si sufleteasca, dupa cum spune Biserica.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 361 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... impodobirea bradului de Craciun e un obicei pagan preluat de la triburile germanice de catre crestini, cu diferite semnificatii, forma triunghiulara amintind de Sfanta Treime, iar podoabele simbolizand cunoasterea si bogatia?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 362 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... pe vremuri spiridusii furau cadourile de sub brad, nu le aduceau? Spiridusii au fost iubiti si urati, pentru ca desi uneori se purtau cu bunavointa puteau foarte usor sa se transforme in niste fiinte rautacioase si nesuferite, atunci cand nu erau tratati cum se cuvine. Perceptia cea mai raspandita era ca ei erau dupa cum era si persoana cu care aveau de a face, rautaciosi sau draguti. In Evul Mediu, ei mai degraba asteptau daruri decat sa le faca. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiridusii au devenit prieteni ai lui Mos Craciun.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 363 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri
Stiati ca ... pana in anul 2009, Romania era printre putinele state ale lumii care, in lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua Femeii pe 8 Martie, extinzandu-i acesteia aria de semnificatii? Astfel, aceasta sarbatoare a femeilor de pretutindeni impusa de V.I. Lenin a ajuns la noi sa aiba neoficial si statutul de zi a mamei, in lipsa unei sarbatori distincte destinate mamei
Curiozitati: Curiozitatea numarul 364 din categoria stiati ca... sarbatori si obiceiuri