Stiati ca ... sport

curiozitati despre sport - pagina 60

Stiati ca... introducerea loviturii de ...

Stiati ca ...  introducerea loviturii de pedeapsa, sau penalty-ul ca sanctiune a fost propusa de Federatia Irlandeza de Fotbal si acceptata oficial in anul 1891 in prima Cupa a Anglie? Interesant este ca penalty-ul putea fi acordat numai dupa ce se cerea si opinia echipei sanctionate, iar lovitura de pedeapsa putea fi executata de la orice punct de 11 metri paralel cu poarta. In nota federatiei engleze de fotbal era mentionat si faptul ca jucatorul care executa penalty-ul putea sa atinga mingea o singura data, iar portarul se putea apropia pana la o distanta de 5,5 metri de executant.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 237 din categoria stiati ca... sport

Stiati ca... in urma primului ...

Stiati ca ...  in urma primului regulament de fotbal, adoptat la Sheffield, niciun jucator de pe teren (inclusiv portarii) nu avea voie sa atinga mingea cu mana? Se pedepsea, de asemenea, calcarea adversarului cazut la pamant, piedica pusa in alergare si comportarea necuviincioasa. Dintre modificarile ulterioare, merita mentionata lovitura de incepere, care trebuia executata numai inspre poarta adversa, utilizarea plaselor portii, inlocuirea sforii care lega cele doua buturi ale portii cu o bara transversala situata la 2,44 metri inaltime, dreptul arbitrului de a opri meciul oricand doreste si dreptul acestuia de a dicta lovituri libere oricand considera necesar. Pauzele dintre reprize nu erau restrictionate de o anumita durata de timp. Se considera ca jucatorii trebuie sa aiba timp pentru a face dus, a schimba echipamentul si a lua o gustare si un ceai inainte de inceperea reprizei a doua.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 238 din categoria stiati ca... sport

Stiati ca... in 1870 a ...

Stiati ca ...  in 1870, a fost realizata si prima minge moderna de fotbal? Prin moderna intelegem faptul ca intr-o minge de piele a fost introdusa o anvelopa elastica de cauciuc. Inventia apartine lui Richard Lindon si putem spune, fara exagerare, ca a revolutionat sportul cu balonul rotund.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 239 din categoria stiati ca... sport

Stiati ca... disputarea primei partide ...

Stiati ca ...  disputarea primei partide internationale din istoria sportului cu balonul rotund a avut loc la 30 noiembrie 1872, la Glasgow, Scotia? S-au intalnit Scotia si Anglia, intr-un meci incheiat cu scorul de 0-0. Disputa nu a fost arbitrata, intrucat arbitrajul nu exista la acea data el a fost introdus in anul 1881. Meciul a fost disputat pe un teren lung de 200 de metri si lat de 73 de metri fiind condusa de doi oficiali situati pe fiecare parte a terenului. Tacticile abordate de cele doua echipe tin de inceputurile fotbalului si de stangaciile inerente ale nasterii acestui sport, englezii alegand un sistem de joc cu un portar, 2 fundasi, 2 mijlocasi si 6 atacanti. Scotienii, in schimb, mai ofensivi, au jucat cu un portar, un fundas, un mijlocas, un mijlocas ofensiv (mijlocas zburator, cum se numea atunci) si 7 atacanti!

Curiozitati: Curiozitatea numarul 240 din categoria stiati ca... sport

« 57 58 59

60

61 62 63 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct