Stiati ca ... celulele ce captusesc interiorul cailor respiratorii din plamani au un numar mare de cili pe suprafata lor? Prin miscarea lor cili indeparteaza praful sau alte particule nocive care ar putea patrunde in plamani; particulele sunt maturate spre gat, protejandu-se astfel tesutul extrem de sensibil din interiorul plamanilor.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 1037 din categoria stiati ca... corpul uman
Stiati ca ... organismul nostru este dotat cu un proces de reinnoire celulara care functioneaza continuu pentru a conserva - aproximativ - acelasi numar de celule? Cand ajunge la capatul vietii, celula se imparte in doua celule-fiice dotate cu un patrimoniu genetic identic cu al sau. Acest proces de diviziune se numeste mitoza.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 1038 din categoria stiati ca... corpul uman
Stiati ca ... hematiile traiesc in medie patru luni, dupa care imbatranesc si isi schimba forma, apoi sunt distruse si reciclate in splina si in ficat? Exista atat de multe hematii in organism, incat in fiecare secunda corpul trebuie sa mai produca aproximativ doua milioane, pentru a le inlocui pe cele care mor in mod natural.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 1039 din categoria stiati ca... corpul uman
Stiati ca ... aproximativ 230.000 celule sunt create in fiecare secunda? Fiecare transformare celulara necesita sute de pasi biochimici, care nu pot fi indepliniti corect fara enzimele metabolice.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 1040 din categoria stiati ca... corpul uman