Stiati ca ... cercetarile stiintifice au aratat ca delfinii si balenele au caracteristici care definesc, in general, o "persoana" si, nu numai ca pot face diverse lucruri, cu un grad mare de complexitate, dar pot reactiona si creativ? Astfel, s-a observat ca doi delfini, de la un centru de cercetare, au inteles foarte repede ca primeau recompense (pesti), atunci cand faceau salturi pe care ingrijitorii nu le mai vazusera pana atunci, delfinii devenind din ce in ce mai creativi. Mai mult, la "Marine Mammal Studies Institut", din Mississippi, delfinii au fost invatati ca pot sa isi pastreze curat bazinul, daca recupereaza diverse deseuri aruncate in apa si le duc ingrijitorului, care le oferea, pentru fiecare gest de felul acesta, cate un peste. Unul dintre delfini (botezat Kelly) a gasit imediat o metoda de a obtine mai mult peste, ascunzand o pubela din apa sub o stanca din adancul bazinului si s-a "gandit" sa aduca de acolo deseurile, unul cate unul, astfel incat sa primeasca recompensa pentru fiecare obiect si nu doar odata pentru pubela intreaga.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 629 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... delfinii pot sa inteleaga limbajul semnelor venite din partea oamenilor si chiar cuvinte si enunturi de baza, precum "Atinge mingea cu coada si apoi executa o saritura"? In prezenta oamenilor, delfinii ajung sa se familiarizeze cu frecventele foarte joase ale vorbirii umane si sa le imite.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 630 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... delfinii pot "sa rezolve" probleme de matematica, ceea ce i-a facut pe specialisti sa reevalueze inteligenta acestor mamifere? Un studiu recent releva ca delfinii sunt capabili sa distinga numerele, dar nu este clar daca aceasta capacitate trebuie pusa pe predispozitia lor inegalabila de a imita. John Cunningham Lilly, medic, pasionat de studiul cetaceelor (delfini, balene), a aratat ca un delfin neantrenat invata mult mai repede decat o maimuta, ca ii este de ajuns sa vada o singura data o demonstratie, pentru a o reproduce, in timp ce o maimuta trebuie sa faca nenumarate incercari, pentru a ajunge la acelasi rezultat. Unul dintre jocurile preferate ale delfinilor este sa creeze vartejuri in apa, prin inotul repetat in cerc, dupa care se opresc brusc, pentru ca aerul sa patrunda in cercurile respective, dupa care admira, cu placere, creatiile lor, scotand sunete caracteristice. La fel de mult le place sa inoate taind valurile, in miscari caracteristice surferilor.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 631 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... delfinii sunt cei mai "vorbareti", emitand tot felul de sunete, cu ajutorul unor saci cu aer aflati in jurul foselor nazale si care comunica intre ei prin niste pereti foarte fini? Cand muschii imping aerul dintr-un sac in celalalt, peretii respectivi vibreaza, emitand ultrasunete, cu diferite frecvente. Pentru a le dirija in directia dorita, delfinul se foloseste de melonul din frunte, un fel de "casca" de grasime, care, impreuna cu osul frontal, formeaza o proeminenta, care ii permite scrutarea orizontului. Pentru a comunica intre ei, delfinii scot sunete cu o frecventa de 10-400 Hz, iar pentru depistarea obiectelor din jur, sunetele au frecventa cuprinsa intre 700-300 000 Hz. Fluieraturile prelungi au rolul de a mentine coeziunea grupului, in timp ce suieraturile mai scurte, ca niste aplauze, insotite de inchiderea repetata si rapida a gurii, sunt semnale de avertizare. In momentul in care sunt capturati, delfinii emit semnale scurte, cu o frecventa de 14 000 de Hz, la intervale de cateva zecimi de secunda.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 632 din categoria stiati ca... animale si insecte