Stiati ca ... broasca ?estoasa din Oltenia (Testudo hermanni hermanni) traieste intr-o regiune limitata, la nord de Drobeta-Turnu Severin, la liziera padurilor? Este mai mica decat testoasa dobrogeana, avand pe carapace petele galben-verzui mai bine conturate. Hiberneaza din octombrie pana in martie. Desi femela depune 7-8 oua pe an, specia este in pericol, de aceea este ocrotita prin lege.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 637 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... broasca testoasa dobrogeana (Testudo graeca ibera) este specifica padurilor si zonei litorale din Dobrogea? Poate sa ajunga la 20-30 centimetri lungime, cu carapacea bombata, ceva mai lata in partea posterioara, colorata in galben-maroniu, cu placile delimitate de pete negre. Vara cauta locurile uscate, calduroase, cu hrana suficienta (frunze de papadie, macris, radacini, rame etc.), iar iarna hiberneaza. Traieste in jur de o suta de ani.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 638 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... dropiile (Otis tarda), specifice regiunilor de stepa, cele mai mari din aceasta categorie, astazi sunt ocrotite in Rezervatia de la Boianu (judetul Valcea), pentru a se impiedica disparitia acestui "strut" autohton?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 639 din categoria stiati ca... animale si insecte
Stiati ca ... vulturul plesuv (Gyps fulvus), cu guler de pene subtiri, albicioase si puf alb pe grumaz, este si el din ce in ce mai rar vazut deasupra crestelor Carpatilor, ca si celelate specii de vultur (Vulturul negru, Vulturul alb/Hoitarul etc.)?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 640 din categoria stiati ca... animale si insecte