Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 184

Stiati ca... in anul 2009 ...

Stiati ca ...  in anul 2009 a fost observata existenta unui nou inel, mult mai mare ca intindere decat cele cunoscute deja? Nu seamana cu celelalte inele ale lui Saturn si nu este din regiunea noastra decat in infrarosu. Acest nou disc s-ar intinde de la 60 pana la 300 de raze saturniene. Este deviat cu 27 de grade de planul ecuatorial al planetei si al celorlalte inele, aflandu-se in planul orbitei lui Saturn. Miscarea noului inel este retrograda, asemenea satelitului Phoebe, cu care este asociat.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 733 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... unele teorii privind ...

Stiati ca ...  unele teorii privind formarea inelelor saturniene sustin ca acestea sunt tinere, de doar 100 mil. ani, o perioada de timp scurta din punct de vedere astronomic? Ca o dovada a acestui fapt este adusa in vedere compozitia inelelor, materialul de puritate ridicata fiind contaminat in timp de praf cosmic.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 734 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... unele teorii sustin ...

Stiati ca ...  unele teorii sustin ca inelele saturniene sunt foarte vechi si au luat nastere la inceputurile sistemului solar, odata cu planeta, din resturile ramase de la formarea acesteia, sau din material atras de Saturn? Una dintre teorii spune ca un satelit stravechi s-a dezintegrat lasand in urma aceste resturi; numele satelitului a fost stabilit Veritas. Dezintegrarea s-ar fi putut produce ori prin apropierea periculos de mare a corpului de planeta, ori prin ciocnirea cu un alt obiect indeajuns de mare, cel mai probabil in timpul Marelui Bombardament Tarziu.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 735 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... inelele saturniene au ...

Stiati ca ...  inelele saturniene au pana si propria atmosfera, independenta de cea a planetei? In cea mai mare parte fiind compusa din oxigen molecular, aparut in urma actiunii radiatiei ultraviolete asupra ghetii. Exista de asemenea si urme de hidrogen molecular, celalalt compus rezultat in urma descompunerii apei, insa acesta se disperseaza mult mai usor in spatiu. Daca aceasta atmosfera ar fi comprimata la nivelul inelelor, nu ar avea o grosime mai mare de un atom!

Curiozitati: Curiozitatea numarul 736 din categoria stiati ca... astronomie

« 181 182 183

184

185 186 187 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct