Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 76

Stiati ca... exista critici ai ...

Stiati ca ...  exista critici ai "aselenizarii" din 16 iulie 1969, care afirma, pe baza dovezilor, ca aceasta a fost realizata intr-un studio de pe pamant? Scopul falsificarii ar fi, dupa unii, justificarea fondurilor deturnate din programul Apollo, care n-ar fi ajuns niciodata pe Luna. Altii considera ca misiunea Apollo 11 ar fi ajuns pe Luna, dar filmul despre ce s-a petrecut acolo este tinut secret, publicului servindu-i-se un fals. Argumentele celor care nu cred ca prima aselenizare ar fi avut loc in 1969 pot umple, fara probleme, paginile mai multor volume. Lipsa, in 1969, a unei tehnologii capabile sa asigure o calatorie pe Luna pentru un echipaj uman, absenta dovezilor concrete, fragilitatea modulului din imagini, ignorarea centurii Van Allen si a radiatiilor ucigatoare ale acesteia, disparitia misterioasa a unora dintre cei implicati in proiectul Apollo 11 precum a si a unor informatii originale, dar si refuzul NASA de a oferi imagini ale primului loc in care a aselenizat un echipaj uman, nu reprezinta decat motive in plus pentru a intretine suspiciunile.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 301 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... oamenii de stiinta ...

Stiati ca ...  oamenii de stiinta au identificat un cluster de galaxii situat la 5,7 miliarde de ani-lumina de Terra, care produce un numar imens de stele, fiind cel mai productiv cluster identificat pana acum in Univers? Clusterul Phoenix este unul dintre cele mai mari astfel de formatiuni din Univers, estimandu-se ca masa sa este de 25.000 de trilioane de ori mai mare decat cea a Soarelui. De asemenea, se estimeaza ca se afla la 5,7 miliarde de ani-lumina de Pamant si este "o insula de mii de galaxii". Clusterul a fost identificat in 2010 cu ajutorul telescopului de la Polul Sud, fiind studiat de atunci de o echipa de astronomi de la Kavli Institute for Astrophysics and Space Research din cadrul MIT. Cercetatorii au descoperit in urma acestor observatii ca in centrul acestui cluster se formeaza in fiecare an 750 de stele, un ritm extraordinar. Galaxia noastra, Calea Lactee, "concepe" o singura stea pe an. Deoarece clusterul Phoenix produce intr-o zi mai multe stele decat produce Calea Lactee intr-un an, acesta a fost supranumit "supermama cosmica"

Curiozitati: Curiozitatea numarul 302 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... pentru a permite ...

Stiati ca ...  pentru a permite timpului universal indicat de ceasurile atomice sa compenseze avansul fata de cel realizat de rotatia Pamantului, ultimul minut din luna iunie a avut 61 de secunde? Trecerea intre zilele de 30 iunie si 1 iulie s-a facut, in "Timpul universal coordonat" (UTC), nu ca in majoritatea cazurilor la 23:59 de minute si 59 de secunde, ci la 23.59 de minute si 60 de secunde. Aceasta modificare se face doar pe 31 decembrie sau 30 iunie, ultima avand loc pe 31 decembrie 2008.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 303 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Calea Lactee contine ...

Stiati ca ...  Calea Lactee contine peste 100 miliarde de stele?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 304 din categoria stiati ca... astronomie

« 73 74 75

76

77 78 79 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct