Stiati ca ... porecla lui Radu, zis "Cel Frumos" (fratele lui Vlad Tepes), este o porecla cu iz ironic, pentru ca i-a placut, pe cand era ostatic in Turcia, sultanului Mehmed al II-lea?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 569 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... lui Petru (fratele vitreg al lui Mihai Viteazul) i s-a zis Cercel fiindca, refugiat in Occident pentru a cauta sprijin in favoarea pretentiilor lui la domnie, a stat o vreme la Curtea Frantei, pe langa regele Henric al III-lea, Curte extrem de rafinata si luxoasa, unde se ivise la barbati moda de a purta cercei?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 570 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... binecunoscuta Columna a lui Traian, care istoriseste razboiul daco-roman si infrangerea lui Decebal (105-106 d.Hr.), este o adevarata comoara pentru istorici si etnologi, deoarece pe aceasta columna se incolacesc de jos in sus basoreliefuri povestind toata desfasurarea cuceririi Daciei, ca intr-o "banda desenata", in care putem vedea fazele razboiului, dar si descoperiri, cum ar fi portul si armele din ambele tabere, chiar si portul femeilor dace, si ce fel de vite se cresteau in tara?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 571 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... tezaurul Romaniei a fost trimis in Rusia in timpul Primului Razboi Mondial, dar nu a fost returnat in intregime? El include tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, valori apartinand unor diverse banci romanesti, colectii de arta, bijuterii si arhive. Toate acestea au fost transportate din Romania spre Rusia tarista, cu scopul de a fi adapostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupasera o parte insemnata a Romaniei si amenintau sa ocupe intreg teritoriul national. Dupa Marea Revolutie din Octombrie si preluarea puterii de comunisti, sub conducerea lui Lenin, proaspat instalata putere sovietica a sechestrat tezaurul si a refuzat restituirea acestuia. O parte a fost inapoiata in anul 1956, ca un semn de bunavointa a sovieticilor fata de puterea comunista din Romania.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 572 din categoria stiati ca... istorie