Stiati ca ... porecla domnitorului Vlad Tepes, Dracula, vine de la numele tatalui sau, Vlad Dracul, numit astfel deoarece era purtator al Ordinului Dragonului? Vlad Tepes a fost domnitorul Tarii Romanesti (1456-1462 si 1476) si vestit conducator de osti, reusind sa-i infringa de mai multe ori pe turci. Negustorii sasi din Sibiu si Brasov, ingrijorati de autoritatea voievodului, au raspindit in toata Europa povestiri despre cruzimile lui iesite din comun. Ca urmare, Dracole Vaida (voievodul Dracula) a intrat in legenda ca un adevarat capcaun, infatisat adesea ca vampir, deschizind, chiar, vestita Camera a ororilor de la Muzeul figurilor de ceara "Madame Tussaud" din Londra, facind cariera cinematografica de strigoi...
Curiozitati: Curiozitatea numarul 841 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... Moldova a fost atacata de turci pentru prima data in 1420, in timpul domniei voievodului Alexandru cel Bun?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 842 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... columna lui Traian, autentic act de nastere al poporului roman, a fost realizata de vestitul arhitect Apolodor din Damasc, din ordinul imparatului Traian? Inaugurata in anul 113, ea infatiseaza, prin imaginile daltuite in marmura de Carrara, campaniile armatelor romane in Dacia si victoria imparatului Traian. Columna se afla si astazi inaltata in centrul Forului lui Traian din Roma, in axul templului inchinat acestui imparat. La vremea respectiva, monumentul a constituit o inovatie artistica, prin desfasurarea continua a reliefului narativ de pe fus. in anul 1967, o copie a Columnei a fost adusa in Romania.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 843 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... regele dac Decebal a organizat si condus doua razboaie de aparare impotriva expansiunii romane? Dupa victoria romanilor de la Tapae, el a incheiat cu romanii o pace favorabila dacilor (in 89 e.n.) dupa care au inceput pregatirile pt. un nou razboi, inevitabil. A intarit armata, a fortificat cetatile si a incercat sa coalizeze impotriva romanilor toate popoarele vecine, care erau si ele amenintate. in cele doua razboaie cu dacii, din anii 101-102 si 105-106, romanii au fost condusi de insusi imparatul Traian. Desi au luptat eroic, dacii au fost infrinti iar Decebal s-a sinucis pentru a evita umilinta captivitatii.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 844 din categoria stiati ca... istorie