Stiati ca ... binecunoscutul calendar mayas, era de o exactitate demna de secolul XX? Anul mayas avea 365,242129 zile, in conditiile in care actualele calcule dimensioneaza anul la 356,242198 zile. Pentru comparative, sa retinem un amanunt: calendarul Gregorian indica 365,2425 zile.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 517 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... se poate obtine combustibil ieftin, bazat pe reciclarea excrementelor umane? Transformarea deseurilor organice in combustibil si fertilizant bogat in nutrienti se poate face foarte simplu. Toaletele sunt conectate cu o fantana etansa, care isi poate varsa continutul intr-un bazin. Lipsite de aer, bacteriile care se dezvolta in excrementele umane consuma aproximativ 85% din reziduuri producand metan, care poate fi folosit drept combustibil. Restul deseurilor organice este deversat intr-o zona verde, unde se biodegradeaza. intreg procesul este natural si nu se foloseste niciun fel de produs chimic, iar apa colectata la sfarsit este complet curata.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 518 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... inca din 1917, cercetatorii stiu ca suprafata Pamantului este incarcata cu electricitate negativa, dar nimeni nu cunoaste cu exactitate ce anume intretine aceasta incarcatura? Nu este vorba despre un curent foarte puternic, ci de aproximativ 1.500 amperi, nu cu mult mai mult decat curentul care circula prin cateva linii de inalta tensiune. Desi se consuma, aceasta electricitate este constanta, deci ea se restabileste cumva, altfel s-ar epuiza in scurt timp. Oamenii de stiinta se intreaba cum este posibil acest lucru. O teorie evidenta este aceea ca fulgerele refac cumva energia pierduta, dar nimeni nu a reusit sa o dovedeasca incontestabil. Cu trei ani in urma a inceput masurarea activitatii electrice din aerul linistit de deasupra norilor formatori de fulgere. Destul de precis, instrumentele intrebuintate au indicat atunci unele valori si miscari ale curentului care i-au determinat pe oamenii de stiinta sa presupuna ca toate furtunile cu fulgere genereaza un curent net de aproximativ 1.500 de amperi, suficient pentru a contrabalansa consumul si a pastra constanta incarcatura electrica a Pamantului.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 519 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... omul de Neanderthal a trait in Europa si vestul Asiei cu 130 000 de ani in urma, pana acum 24 000 de ani? Acesta era stereotipul "omului cavernelor", cu arcadele proeminente si fruntea tesita, picioare scurte si umerii lati, mai lati decat ai omului contemporan.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 520 din categoria stiati ca... stiinta