Stiati ca ... primul test de inteligenta a fost facut de psihologi francezi Alfred Binet si Théodore Simon, in 1905? Acestia au creat un sistem de evaluare al abilitatilor cognitive ale copiilor destinat sa stabileasca daca acestia ar trebui sa fie inscrisi in invatamantul de mase sau ar trebui indrumati catre scolile speciale pentru deficienti mintali.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 545 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... inca de la aparitia primelor teste de inteligenta au existat discutii in legatura cu relevanta coeficientului de inteligenta pentru diversele arii ale activitatii umane? Exista o serie de studii care au stabilit utilitatea IQ-ului pentru predictia performantelor la invatatura si in activitatea profesionala. Altfel spus, cei cu IQ mari mare au mai multe sanse sa obtina succes academic si performante superioare la locul de munca. Au fost identificate si corelatii intre IQ si veniturile persoanei, altruism, simtul umorului, raspunsul la psihoterapie, abilitatile sociale. Toate acestea sunt aasociate cu un IQ mare. Impulsivitatea, delincventa, fumatul, prejudecatile rasiale si obezitatea se asociaza cu valori scazute ale IQ-ului.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 546 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... la momentul actual nu exista date certe care sa indice ca IQ-ul poate fi imbunatatit? In USA au fost implementate programe educationale precum Head Start Program sau Abecedarian Project care au produs imbunatatiri ale IQ-ului pe termen scurt, fara a a se dovedi eficiente pe termen lung.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 547 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... s-a constatat ca acei copii care primesc educatie muzicala obtin scoruri mai bune la testele de inteligenta? Nu este insa clar daca educatia muzicala contribuie la cresterea inteligentei. Este posibil ca inteligenta sa fie cauza pentru care acesti copii primesc educatie muzicala.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 548 din categoria stiati ca... stiinta