Stiati ca ... primele inregistrari video si fotografii 3d au fost realizate in anii 40 de catre armata nazista?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 1093 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... binecunoscutul calendar folosit de noi este de origine romana? El e alcatuit, la anul 46 a.Hr., de astronomul Alexandrin Sosigene, pe vremea imparatului roman Iuliu Cezar, pentru care a si fost numit calendar Iulian. Sosigene a intocmit cel dintai calendar solar stiintific, adica un calendar bazat numai pe mersul aparent al soarelui si pe cunoasterea exacta a miscarii corpurilor ceresti, conform datelor stiintei astronomice. Sosigene, cunoscand durata exacta a anului tropic, a restabilit mai intai coincidenta anului civil cu cel astronomic; apoi a stabilit pentru viitor durata anului calenndaristic la 365 zile; iar pentru ca diferenta, de 5 ore, 48 minute si aproape 46 secunde, cu care durata anului solar (tropic) depaseste pe cea a anului calendaristic, in patru ani face aproape o zi, el a hotarat sa se adauge cate o zi in plus la fiecare patru ani. La fiecare patru ani vom avea deci cate un an de 366 zile, numit an bisect.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 1094 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... cel mai aglomerat pod din lume este podul Howrah, ce a fost construit peste raul Hooghly din Calcutta, India? Podul are o lungime de 457 m si o latime de 22 m si face fata zilnic unui trafic impresionant - aproximativ 80.000 de vehicule si peste 1.000.000 de pietoni.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 1095 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... cel mai inalt pod din lume se gaseste in Mexic? Podul masoara 403 m in inaltime, iar lungimea este de 1,1 km. Podul traverseaza un defileu adanc din muntii Sierra Madre Occidental situati in nordul tarii si scurteaza cu sase ore durata drumului intre orasul Maztlan de pe coasta Pacificului si Durango, in interiorul tarii.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 1096 din categoria stiati ca... stiinta