´╗┐

Stiati ca ... corpul uman

curiozitati despre corpul uman - pagina 35

Stiati ca... osul coccis este ...

Stiati ca ...  osul coccis este un vestigiu al cozii cu care erau inzestrati stramosii mamalieni ai omului? Dovada descendentei noastre din mamifere cu coada este vizibila in dezvoltarea embrionara (intr-o anumita etapa timpurie de dezvoltare, embrionii umani au si ei o coada, care se resoarbe mai tarziu), iar mai apoi, in persistenta acestui os coccis. Osul coccis mai pastreaza inca o oarecare importanta prin faptul ca serveste pentru insertia unor muschi, astfel explicandu-se probabil faptul ca nu a disparut complet in cursul evolutiei omului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 137 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... suschii auriculari se ...

Stiati ca ...  suschii auriculari se gasesc in jurul urechii? La numeroase mamifere acesti muschi au o mare importanta, deoarece, prin contractiile lor, urechile pot fi "ciulite" sau orientate in diferite directii. La om si la maimute antropoide precum orangutanul si cimpanzeii, acesti muschi sunt slab dezvoltati si, in multe cazuri, nefunctionali.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 138 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... muschiul levator claviculae ...

Stiati ca ...  muschiul levator claviculae este situat in spatele gatului? Desi este prezent la marea majoritate a speciilor de mamifere, inclusiv la "rudele" apropiate ale noastre (urangutani, giboni), exista doar la 2-3% dintre oameni. Din cauza raritatii sale, unii specialisti il considera un atavism - un fenomen biologic ce consta in aparitia sporadica, la un mic numar de indivizi, a unor trasaturi ancestrale care, la marea majoritate a populatiei, au disparut de multe generatii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 139 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... muschiul plantar se ...

Stiati ca ...  muschiul plantar se gaseste in interiorul labei piciorului, in zona calcaiului si este compus dintr-o mica masa de fibre musculare si un tendon lung? Acesta lipseste la 7-10% din populatia lumii si are un rol minor in miscarile genunchiului si ale gleznei, dar nu este esential pentru functionarea acestor articulatii. De aceea, muschiul plantar este adesesa folosit atunci cand e nevoie de operatii pentru inlocuirea unui tendon mai important, din alta parte a corpului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 140 din categoria stiati ca... corpul uman

« 32 33 34

35

36 37 38 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct