´╗┐

Stiati ca ... corpul uman

curiozitati despre corpul uman - pagina 90

Stiati ca... sangele realizeaza transportul ...

Stiati ca ...  sangele realizeaza transportul de gaze de la plamin la tesuturi, asigurind aportul de oxigen necesar desfasurarii normale a proceselor energetice tisulare? La nivelul tisular, cedarea oxigenului este insotita de preluarea de bioxid de carbon rezultat din respiratie si tarnsportarea sa catre zona de eliminare alveolo- capilara. Tarnsportul sangvine al gazelor se realizeaza in forma libera sau fixate, atit in plasma cit si in hematii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 357 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... sangele este principalul ...

Stiati ca ...  sangele este principalul, daca nu chiar unicul tarnsportator al catabolitilor de la nivelul tisular la nivelul de organe excretorii? Prin sange se transporta, spre zonele de eliminare uree, acid uric, amoniac, compusi cetonici, bioxid de carbon, acid lactic etc.- substantele rezultate din metabolism glucidic, lipidic si protidic a caror acumulare la niverlul tisular se insoteste de fenomene toxice.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 358 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... sangele reprezinta si ...

Stiati ca ...  sangele reprezinta si principalul mijloc de legatura intre tesuturi si organelle de absorbtie a principiilor alimentare? Prin sange sunt vehiculate spre locul de utlizare glucoza, aminoacizii si lipidele, care asigura desfasurarea normala a metabolismului tisular.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 359 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... hematiile sau globulele ...

Stiati ca ...  hematiile sau globulele rosii sunt cele care transporta oxigenul si bioxidul de carbon catre celulele din intreg organismul? Numarul normal al hematiilor din sange este intre 4,2 - 5,6 milioane pe mm cub. Valorile scazute ale hematiilor indica o anemie, iar cele crescute (mai rar intalnite) indica pierderi mari de apa.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 360 din categoria stiati ca... corpul uman

« 87 88 89

90

91 92 93 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct