´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 290

Stiati ca... ciclul solar are ...

Stiati ca ...  ciclul solar are loc datorita faptului ca nucleul nu se comporta intotdeauna identic? Astfel, pe masura ce reactiile de fuziune consuma hidrogenul, temperatura si presiunea incep sa scada, determinand o relaxare, o crestere in volum. Insa reducerea presiunii face ca masa sa nu mai poata suporta gravitatia, astfel ca se produce un mic colaps, ceea ce duce din nou la cresterea presiunii si temperaturii, si la reluarea ciclului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1157 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... materia solara se ...

Stiati ca ...  materia solara se gaseste sub forma de gaz sau plasma, datorita temperaturii foarte mari? Acest lucru face posibil ca Soarele sa se roteasca la nivelul ecuatorului mai repede (in 25 de zile), decat la latitudini mai mari (35 de zile). Rotatia diferita duce la tensionarea liniilor de camp magnetic, producand pete si proeminente solare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1158 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... straturile superioare are ...

Stiati ca ...  straturile superioare are Soarelui se rotesc diferit fata de nucleu? Iar straturile de la ecuator se rotesc diferit fata de cele de la poli, Aceste anomalii se intampla deoarece steaua nu este un corp solid precum Terra, ci unul gazos. Doar nucleul sau se comporta ca un corp solid din cauza presiunii foarte mari care il tine compact. Soarele emite radiatie de intensitate relativ scazuta de particule incarcate electric in special protoni si electroni, cunoscuta ca vant solar, ce se propaga cu 450 km/s.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1159 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... diametrul Soarelui este ...

Stiati ca ...  diametrul Soarelui este de 1.390.000 km, iar temperatura din centru este de 155727 grade Celsius, pe cand cea de la suprafata este de doar 5427 grade Celsius exceptand petele solare?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1160 din categoria stiati ca... astronomie

« 287 288 289

290

291 292 293 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct