´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 287

Stiati ca... rata fuziunii nucleare ...

Stiati ca ...  rata fuziunii nucleare de pe Soare depinde de densitate, astfel ca in nucleu Soarelui permanent se echilibreaza, iar steaua pulseaza usor de-a lungul ciclurilor sale?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1145 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... nucleul Soarelui este ...

Stiati ca ...  nucleul Soarelui este sursa intregii energii solare? Nucleul solar este considerat a se extinde la peste 20% din raza, temperatura aici este de 14727000 grade Celsius, iar materia este foarte densa? Aceste conditii fac posibila desfasurarea fuziunii hidrogenului.In nucleu, caldura intensa nu permite ca atomii sa existe si ii separa in parti componente, electroni si ioni pozitivi, rezultand plasma, neutra din punct de vedere electric. Temperatura foarte mare face particulele sa se miste cu o viteza apreciabila, iar densitatea faciliteaza intalnirea lor, ceea ce duce la reactia de fuziune, formandu-se astfel nuclee mai grele si eliberandu-se energia solara. Cea mai mare parte a vietii sale Soarele va produce heliu din hidrogen.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1146 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... interiorul solar nu ...

Stiati ca ...  interiorul solar nu este direct observabil, deoarece este opac la radiatia electromagnetica? Helioseismologia foloseste undele produse de cutremurele solare pentru a masura si vizualiza structura interna.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1147 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... la fel ca ...

Stiati ca ...  la fel ca Pamantul, Soarele este compus din mai multe straturi ce ii definesc structura? Insa, temperatura si densitatea cresc pe Soare dramatic cu cat inaintam spre centru? In centru densitatea atinge 150 g/cm3, pe cand in coroana abia atinge 1x10-15 g/cm3, asemanator cu vidul produs in laboratoarele pamantene.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1148 din categoria stiati ca... astronomie

« 284 285 286

287

288 289 290 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct