´╗┐

Stiati ca ... inventii si descoperiri

curiozitati despre inventii si descoperiri - pagina 8

Stiati ca... tablitele de la ...

Stiati ca ...  tablitele de la Tartaria sunt 3 obiecte mici si stravechi de lut? In Transilvania, in localitatea Tartaria din judetul Alba, intre Alba Iulia si Orastie, cercetatorul clujean Nicolae Vlassa a descoperit in 1961 trei tablite de lut. Doua sunt gaurite si sunt acoperite cu semne iar a treia foloseste o modalitate de scris pur pictografica, respectiv reprezentarea stilizata a unui animal (capra),un simbol vegetal si un altul neclar . Cea de forma discoidala, cuprinde patru grupuri de semne, despartite prin linii. Este considerata ca fiind cea mai apropiata de o scriere adevarata. O buna parte din semnele continute pe ea se regasesc in literele continute in inscriptiile arhaice grecesti (dar si la scrierile feniciana, etrusca, veche italica, iberica).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 29 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

Stiati ca... Rotile sunt niste ...

Stiati ca ...  Rotile sunt niste structuri circulare din piatra construite in desertul care se intinde intre Siria si Arabia Saudita? Se considera ca au o vechime de aproximativ 2.000 de ani, insa au fost descoperite doar in anul 1920, iar explicatia acestei descoperiri tarzii este simpla: doar cam in acea perioada au fost construite avioane si au fost posibile zborurile pe distante lungi, iar Rotile sunt vizibile, doar de la inaltime. Un arheolog care a cercetat aceste structuri declara ca ele pot fi percepute vag si de la sol, dar structurile apar cu claritate doar atunci cand te afli in avion, la o inaltime de minimum 50 de metri. Cine le-a facut si care a fost scopul acestor "desene" nu este clar nici in ziua de azi. Unele sunt grupate, altele sunt singuratice. Unele "roti" par a avea "spite" care ar fi aliniate cu fenomene astronomice, in vreme ce la altele ele par aleatorii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 30 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

Stiati ca... in anul 1910 ...

Stiati ca ...  in anul 1910, inventatorul si omul de afaceri suedez Lars Magnus Ericsson pune in practica conceptul de telefonie mobila instalandu-si un astfel de dispozitiv in masina sa? Prin intermediul unei antene bifilare, reuseste sa se conecteze cu reteaua de telefonie nationala in timp ce se deplasa prin tara.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 31 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

Stiati ca... in anul 1946 ...

Stiati ca ...  in anul 1946, inginerii sovietici G. Saphiro si I. Zaharcenko testeaza cu succes un telefon montat intr-un autovehicul care, pe o raza de 20 de kilometri, se putea conecta la reteaua locala?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 32 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct