´╗┐

Stiati ca ... inventii si descoperiri

curiozitati despre inventii si descoperiri - pagina 7

Stiati ca... tablitele din Glozel ...

Stiati ca ...  tablitele din Glozel au fost descoperite in anul 1924, de un taran pe nume Emile Fradin care a descoperit pe terenul sau din Glozel o incapere subterana plina cu obiecte misterioase: oase umane scrijelite, idoli hermafroditi, masti si tablite inscriptionate cu litere dintr-o limba neobisnuita? Omul a invitat specialistii sa vina sa mai sape si, de-a lungul anilor au fost descoperite mii de alte obiecte. Franta s-a impartit atunci intre cei care considerau ca obiectele erau adevarate si cei care considerau ca nu sunt decat contrafaceri. Primii erau convinsi ca obiectele ar fi din perioada Neolitica, iar scrisul ar fi precedat alfabetul fenician. Daca era adevarat, descoperirea de la Glozel ar fi semnificat faptul ca leaganul civilizatiei occidentale era Franta si nu Orientul Mijlociu. Opozantii acestei opinii declarau ca obiectele sunt falsuri, asta si dupa ce fermierul a fost arestat sub acuzatia de frauda deoarece in curtea lui au fost gasite tablite proaspat prelucrate. Raportul unei comisii internationale a numit toate obiectele din Glozel falsuri. Fermierul nu a fost niciodata inculpat. Totusi, teste moderne arata ca oasele dateaza dintr-o perioada cuprinsa intre anii 300 i.e.n. si 1600. Tablitele par a fi cele mai vechi, cu o varsta de peste 2.000 de ani. Cat despre textele folosite, cercetatorii par de acord atunci cand spun ca ar apartine alfabetului Celtic vechi. Fradin s-a agatat de aceasta poveste timp de 80 de ani, luand secretele cu el in mormant atunci cand a murit in 2010.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 25 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

Stiati ca... celebrul ou negru ...

Stiati ca ...  celebrul ou negru de piatra este dintr-o roca neagra? Istoria acestui ou incepe in anul 1872 cand niste muncitori care sapau langa lacul Winnipesaukee de langa New Hampshire au descoperit un obiect mai mult decat misterios. Era un ou dintr-o roca neagra de 10 centimetri inatime si acoperit cu gravuri. A fost descris imediat drept "o minune a lumii stiintifice". Nimic similar nu mai fusese descoperit pe teritoriul SUA si ca urmare a fost denumit "Piatra Misterioasa". Frontal pe ou este gravata o fata, lateral este un stiulete de porumb; un cerc contine parti ale unui animal, mai exista o spirala, un corn de luna si scheme alcatuite din linii si puncte. Azi, dupa 150 de ani de investigatii nu se stie mai mult decat atat: cineva a creat la un moment dat acest ou, dintr-un motiv anume si apoi, fara sa se stie de ce, l-a ingropat.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 26 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

Stiati ca... crucea regelui Arthur ...

Stiati ca ...  crucea regelui Arthur de la Abatia Glastonbury pare a fi un fals? Una din legendele legate de Regele Arthur este cea legata de faptul ca niste calugari de la abatia Glastonbury i-au gasit sicriul in anul 1191. Langa rege a fost gasita si o cruce de plumb care avea gravat acest text: IACET SEPULTUS INCLITUS REX ARTHURIUS IN INSULA AVALONIA. In traducere ar insemna "aici zace ingropat renumitul Rege Arthur pe insula Avalon". Multi cercetatori cred, ca daca ar fi existat acest sicriu, crucea este o facatura a calugarilor din acele vremuri cu scopul de a incuraja pelerinajele la abatie, insa chiar si in cazul in care este un fals al XII-lea crucea devine in sine foarte valoroasa din punct de vedere istoric. Ultima mentionare a crucii dateaza din secolul al XVII-lea, dar misterul nu se opreste aici. Expertii au devenit brusc foarte interesati de subiect atunci cand, in decembrie 1981, un barbat a intrat la British Museum din Londra, declarand ca el a gasit crucea regelui Arthur. Din pacate, Derek Mahoney, asa il chema pe om, desi a permis personalului sa examineze obiectul, n-a fost de acord sa-l doneze muzeului. In aprilie 1982, un judecator l-a condamnat pe Derek Mahoney la doi ani de inchisoare, dar urma sa fie eliberat imediat daca dezvaluia locul exact unde gasise crucea. In ianuarie 1983 s-a solicitat eliberarea lui Mahoney, chiar daca nu se aflase nimic despre locul cu pricina, dar acum Mahoney nu mai voia sa iasa din inchisoare! Comedia a continuat si intr-un final Mahoney a fost aruncat afara din inchisoare impotriva vointei sale! Ulterior s-a aflat ca Mahoney se ocupase in trecut cu fabricarea de forme pentru producerea de papusi din plumb, ceea ce inseamna ca avea talentul necesar pentru a turna si o cruce precum cea a regelui Arthur. Si chiar daca el a facut acest obiect legendar, a facut-o atat de bine incat i-a pacalit pe toti expertii care au analizat-o.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 27 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

Stiati ca... tablitele de la ...

Stiati ca ...  tablitele de la Sinaia reprezinta un set de artefacte arheologice controversate? Sunt tablite din plumb scrise intr-o limba necunoscuta sau inventata, in alfabetul grecesc (cu cateva litere aditionale), textele fiind insotite uneori si de imagini. Se presupune ca ar fi o cronica a dacilor, mentioneaza nume de regi daci si toponime dacice. Specialistii istoricii si lingvistii le considera in general falsuri moderne. Astazi se afla depozitate in subsolul Institutului de Arheologie Vasile Parvan din Bucuresti, de mai bine de un secol.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 28 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

« 4 5 6

7

8 9 10 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct