Stiati ca ... istorie

curiozitati din istorie - pagina 152

Stiati ca... Strabon scrie despre ...

Stiati ca ...  Strabon scrie despre pestera de retragere a lui Zamolxisurmatoarele? "Tot asa si acest munte a fost recunoscut drept sacru si astfel il numesc si getii; numele lui, Kogaionon, era la fel cu al raului ce curgea alaturi."(Geografia,VII,3,5). Acest citat lanseaza o interesanta ipoteza: numele mai important al fi al raului dupa care a fost numit si muntele deci muntele este langa un rau insemnat (poate nu doar din punct de vedere al debitului). Deasemenea, se stie ca lui Zamolxe dacii i-au construit o locuinta mare in pestera, de ci trebuie sa se mai gaseasca ruinele acestei locuinte in pestera. Autorii mentioneaza ca dacii isi numeau preotii "calatori prin nori" ceea ce propune pentru localizarea acestui munte un varf foarte inalt. Pestera mitica a lui Zamolxe ar fi putut sa aiba intortocheate galerii ceea ce ar explica disparitia lui.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 605 din categoria stiati ca... istorie

Stiati ca... o caracteristica importanta ...

Stiati ca ...  o caracteristica importanta a religiei dacice, la fel de enigmatica ca si religia in sine este locul in care se practica aceasta? Sanctuarele, care erau amplasate intotdeauna pe inaltimi, pe tease artificial amenajate, cel mai adesea langa cetati si ce este interesant nu in interiorul fortificatiei ci in afara acestora, ele fiind aparate mai mult de relief decat artificial. Aceste amplasari ofereau intotdeauna un colt de liniste, necesar meditatiei sau poate tudiului, existand ipoteza ca aceste sanctuare erau folosite si ca scoala. Ele erau alcatuite din tamburi de andezit sau calcar, rar din alte tipuri de roci cand cele mentionate nu existau in imprejurimi. Acesti tamburi erau asezati de cele mai multe ori pe patru randuri de cate 13 tamburi. In marea majoritate a cetatilor mai existau si alte sanctuare cu aranjamente diferite ale tamburilor. Cea mai insemnata incinta sacra este cea din capitala Sarmizegetusa in care au existat in timpul lui Decebal un numar de 8 sanctuare din care doua erau de forma circulara si care prin aranjamentul blocurilor se parea ca indeplineau functia de calendar.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 606 din categoria stiati ca... istorie

Stiati ca... preotii dacici sunt ...

Stiati ca ...  preotii dacici sunt intalniti sub trei denumiri: kapnobatai, polistai si ktistai? Termenul de kapnobatai inseamna "cei care umbla prin nori", denumire ce corespunde faptului ca preotii asceti traiau pe varfurile inalte mereu acoperite de nori si ceata. Polistai se traduce prin "intemeietorii de orase" ceea ce ar putea insemna ca aceasta casta preoteasca ar putea fi invatatori. In favoarea acestei ipoteze mai vine si faptul ca tribul din care provenea Isus "invatatorul", esenienii erau comparati cu pol istaii daci. Ktistaii, "intemeietorii de neam", ar putea fi casta preoteasca care practica medicina. Se mai cunoaste existenta unei caste preotesti carora li se predica curajul de mici si care participau activ la lupte, Vezina fiind un exemplu celebru de preot prezent pe campul de lupta.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 607 din categoria stiati ca... istorie

Stiati ca... Joseph Mengele supranumit ...

Stiati ca ...  Joseph Mengele, supranumit "ingerul mortii", si-a castigat notorietatea mai ales prin faptul cã era unul dintre doctorii SS care superviza selectia de prizonieri, decizand cine trebuia omorat si cine avea sa lucreze zilnic, savarsind experimente pe cei concentrati in lagare? La Auschwitz, Mengele a facut o serie de experimente pe gemeni. Dupa ce-si termina experimentele pe gemeni, acestia erau ucisi si disecati.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 608 din categoria stiati ca... istorie

« 149 150 151

152

153 154 155 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct