Stiati ca ... cel care a initiat primul "ziar" din lume a fost celebrul dictator roman Iulius Cezar, care, in anul 49 i.Hr. a dispus plasarea in fata Senatului a unor tablite de piatra continand stiri zilnice? Aceste tablite erau numite ACTA DIURNA.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 617 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... Diocletian a fost unul din putinii imparati care care a murit de moarte naturala si nu asasinat?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 618 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... Sparta avea simultan doi regi, proveniti din doua familii aristocratice diferite, care detineau si calitatea de mari preoti? Imediat dupa ei, veneau cei 28 de intelepti hopliti, cu varste de minimum 60 de ani. Dintre ei, se distingeau cinci efori supremi, care ghidau toate aspectele vietii spartane. Nu trebuie uitat faptul ca Socrate a spus: "Cele mai vechi si mai fertile taramuri ale filosofiei grecesti se afla in Creta si Sparta [... ] Spartanii isi ascund intelepciunea si se prefac grei de cap, motiv pentru care par superiori mai degraba datorita dibaciei razboinice, decat intelepciunii lor virtuoase".
Curiozitati: Curiozitatea numarul 619 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... inainte de Marea Persecutie impotriva crestinilor, de pe vremea lui Diocletian, din anii 303 - 311, liderii maniheismului erau ingropati de vii, impreuna cu scripturile lor? Mai tarziu, a fost decretat un ordin prin care maniheistii de rand erau executati prin decapitare, iar cei de rang inalt erau trimisi sa lucreze in mine, ca sclavi. Maniheistii proclamau natura duala a lumii, a lui Dumnezeu si a omului, "Spiritul Viu" (si tot ce era viu), fiind alcatuit din parti egale de bine si rau, intr-o lupta fara sfarsit.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 620 din categoria stiati ca... istorie