Stiati ca ... aztecii detineau un sistem al sclavajului destul de original, diferit de cele europene? Copiii sclavilor nu se considerau automat proprietatea patronilor, iar sclavii detineau proprietati, chiar si alti sclavi. Daca un sclav se putea prezenta la templu, avea sanse sa fie eliberat, sau daca isi gasea o posibilitate sa fuga de acasa. Doar stapanul avea dreptul sa-l fugareasca. Sclavii isi cumparau cateodata libertatea. Sistemul semana mai degraba cu o forma de servitute decat cu ideea moderna de sclavaj.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 389 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... aztecii aveau niste obiceiuri funerare care ni s-ar parea putin bizare? Aveau chiar obiceiul sa-si ingroape mortii chiar sub sau pe langa casa. Daca era vorba despre niste personaje importante, se recurgea in schimb la incineratie. Prin ardere se considera ca sufletul este purificat si trimis direct in versiunea lor de rai. Uneori ucideau cate un caine si il ingropau sau ardeau cu mortul, ca sa-i serveasca drept ghid pe lumea cealalta.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 390 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... o practica raspandita la azteci era poligamia? Aztecii aveau dreptul la mai multe sotii, dar relatiile se bazau pe anumite reguli stricte, astfel: prima sotie se considera cea mai importanta, singura alaturi de care barbatul savarsea o ceremonie religioasa. Celelalte sotii erau secundare, dar nu lipsesc din documente. Barbatul avea obligatia de a le tratat pe toate cu acelasi respect. Desi el este personajul dominant al gospodariei, femeile aztece detineau si ele o oarecare doza de putere in societatea azteca. Sotiile adiacente contribuiau la averea familiei si ii intareau prestigiul, de aceea se bucurau de o inalta semnificatie culturala. Divortul se permitea in anumite situatii, dar adulterul era pedepsit cu moartea.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 391 din categoria stiati ca... istorie
Stiati ca ... aztecii aveau un sistem de scriere avansat, dar si unul de inregistrare a evenimentelor? Limba lor se numea N'ahuatl si se folosea de o forma de scriere pictografica. Invataturile despre redactarea cronicilor erau foarte specializate, rezervate unui numar restrans de scribi si preoti care beneficiau de educatia potrivita. Cronicile se pastrau pe materiale de scris fabricate din scoarta sau piei de caprioara. Se scria utilizand carbunele, iar cronicile se si colorau de obicei cu substante pe baza de plante. Aztecii tineau anale istorice, inregistrari ale taxelor, informatii referitoare la ceremoniile religioase, ba chiar se intreceau si in a scrie poezii. Uneori asamblau foile intr-un soi de carte, un codice.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 392 din categoria stiati ca... istorie