Stiati ca ... plante si copaci

curiozitati despre plante si copaci - pagina 18

Stiati ca... artarul mai este ...

Stiati ca ...  artarul mai este denumit si "Paltinul de camp", este un arbore rezistent, cu lemnul alb si tare, cu frunze caracteristice, lucioase, despicate in cinci lobi lungi si ascutiti? Artarul este iubitor de climat calduros dar rezistent la geruri. Creste si se dezvolta bine pe soluri uscate dar fertile cu continut mare de calciu. Rezista bine si la semiumbra. Creste pana la 30 de metri. Este rezistent la fum si praf, motiv pentru care se foloseste de-a lungul soselelor si autostrazilor, in perdele de protectie. Este un arbore cu frunze subtiri, palmate, fructe disamare cu aripi in unghi obtuz si are lemnul alb, elastic si rezistent. Forma coroanei este ovoida cu ramuri divergente. A fost ales ca simbol al Canadei, deoarece corespune diviziunii teritoriale trei colonii si unsprezece provincii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 69 din categoria stiati ca... plante si copaci

Stiati ca... dafinul este cunoscut ...

Stiati ca ...  dafinul este cunoscut si sub numele de laur, fiind o specie de planta aromatica care ajunge pana la 10-18 metri inaltime, originar din zona Mediteranei? Frunzele au o lungime de 6-12 cm si o latime de 2-4 cm, cu margini dantelate specific si usor incurbate. Frunzele de dafin sunt folosite pentru aroma lor la prepararea mancarurilor. De asemenea, au fost folosite in Grecia antica pentru cununile de lauri. In plus, tot de la laur deriva si cuvantul bacalaureat (baca de laur) si cel de laureat ( incununat cu lauri). Anumite date din literatura medicala sprijina ideea ca frunzele de dafin ar avea urmatoarele utilizari : Antioxidativ; Analgezic si antiinflamator; Anticonvulsivant (antiepileptic). Dafinul este amplu cultivat ca planta ornamentala in regiuni cu climat mediteranean sau oceanic, dar si ca planta de interior in zonele mai reci.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 70 din categoria stiati ca... plante si copaci

Stiati ca... laricele este o ...

Stiati ca ...  laricele este o specie indigena putand uneori atinge inaltimi de peste 50 metri si diametre de pana la 2 metri, fiind singurul arbore rasinos de la noi, cu frunzele cazatoare? Inradacinarea este pivotanta la inceput, iar mai tarziu se dezvolta radacini laterale profunde ce ancoreaza foarte bine arborele in sol. Creste spontan, insular in munti si a fost introdus in culturi forestiere atat in zonele de deal cat si la munte. Laricele este un arbore ce creste salbatic izolat sau in mici palcuri, insotind molidul sau bradul, in zonele subalpine si in cele alpine. Fiind o specie cu un port deosebit, apare frecvent ca arbore decorativ prin parcuri. Are tulpina dreapta, bine legata, cu coroana aerisita, luminoasa formata din numeroase verticele crescute pe crengile inserate orizontal si usor arcuit pe tulpina. Scoarta in tinerete neteda cenusie, formeaza timpuriu un ritidom gros (deseori gros de peste 10 cm) crapat in placi neregulate; fundul crapaturilor si straturile interne ale scoartei sunt rosii-violacei. Lemnul are duramenul brun deschis, de calitate exceptionala, cu multiple utilizari (constructii civile si navale, mobile fine etc.), contine multa rasina din care se extrage "terebentina venetiana" care este utilizata ca liant pentru vopseluri sau ca meidu pentru pictuirle in ulei. Scoarta laricelui contine mult tanin, celuloza, hemiceluloza, lignina, rasini. Pulberea din scorta se utilizeaza in mixturi atat in combaterea diareei (datorita taninului), cat si a constipatiei (prin prezenta fibrelor vegetale). Praful obtinut prin macinarea fina a scortei, mai are proprietati imunitare, iar tinctura din scoarta prospata este antibronsitica.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 71 din categoria stiati ca... plante si copaci

Stiati ca... frasinul este un ...

Stiati ca ...  frasinul este un gen de planta originar din regiunile temperate ale emisferei nordice? Cuprinde circa 65-75 specii de arbori si cateva de arbusti. Specia comuns in Europa, raspandita si in Romania, este Frasinul european. Acesta atinge inaltimea de 40 metri, tulpina sa prezinta in partea tanara scoarta de culoare cenusie-verzuie, iar in partea bazala de culoare cenusiu-negricioasa. Are frunze imparipenate, compuse din 7-13 foliole sesile. Infloreste in luna aprilie, inainte de aparitia frunzelor. Florile nu au nici caliciu, nici corola, iar androceul este redus la doua stamine; pe acelasi individ se gasesc flori mascule, femele si hermafrodite. Specie cu larga amplitudine ecologica, dezvoltandu-se insa mai bine in climat mai calduros, nesuportand gerurile puternice. Vegeteaza viguros in conditii de umiditate mai ridicata, pe soluri fertile, profunde, afanate. Se dezvolta bine si pe soluri aluvionare crude, brun-roscate podzolite. Este rezistenta chiar la inundatii de mai lunga durata, dar atacata adesea de insecta Lytta vesicatoria (cantarida). La maturitate este specie de lumina. Specie de amestec in padurile de foioase mai ales in zona de campie si deal. Este de asemenea mult cultivat de-a lungul soselelor si pe strazi, fiind rezistent la noxe (fum, gaze, praf). Frasinul creste relativ repede si produce un lemn foarte valoros pentru industria mobilei si pentru industria materialelor sportive. Scoarta si frunzele sale isi gasesc intrebuintari in medicina naturista.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 72 din categoria stiati ca... plante si copaci

« 15 16 17

18

19 20 21 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct