Stiati ca ... plante si copaci

curiozitati despre plante si copaci - pagina 19

Stiati ca... paltinul este un ...

Stiati ca ...  paltinul este un arbore ce atinge inaltimi de 40 de metri cu frunzele lobate? Creste frecvent prin padurile de munte si de dealuri, rar in regiunile de campie. Se planteaza frecvent ca arbore forestier sau ornamental. Produce lemn valoros pentru tamplarie si strungarie.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 73 din categoria stiati ca... plante si copaci

Stiati ca... mesteacanul este in ...

Stiati ca ...  mesteacanul este in general un copac de talie mica spre medie, cu o coaja alba caracteristica, care creste mai ales in clima temperata nordica? Frunzele sunt simple, si pot fi dintate sau lobate. Fructul este o samara, cu toate ca aripile acesteia pot lipsi, la anume specii. Mesteacanul reprezinta sursa de hrana pentru un numar mare de larve ale genului Lepidoptera. Mesteacanul este considerat copac national in Rusia, unde este celebrat in reprezentarea unei zeite. Mestecenii sunt copaci foarte versatili. Sucul, coaja, frunzele, lemnul, crengutele si radacina sunt folosite pentru materiale de constructie, tobe, tratamente medicale naturiste, uleiuri si alte aplicatii practice. Deoarece lemnul de mesteacan are fibre scurte, aceasta esenta este folosita in industria hartiei. La scara comerciala, gudronul de mesteacan sau uleiul rusesc, extrase din coaja de mesteacan, au fost folosite ca lubrifiant si in industria farmaceutica. Extractul de mesteacan este folosit pentru aroma sau ca ulei in industria marochinariei, iar in industria cosmeticelor la producerea sapunului si a samponului. Coaja de mesteacan, rupta in fasii si inmuiata in apa fierbinte, poate fi folosita pentru imobilizarea articulatiilor sau a bratelor fracturate. Ceaiul de frunze de mesteacan are efect diuretic. Amerindienii pretuiau foarte mult mesteacanul pentru coaja sa usoara, flexibila si care putea fi usor recoltata. Lemnul era foarte folosit in constructia canoelor, a vaselor de bucatarie si a corturilor tepee cu forma specifica. Ca lemn de foc, este foarte pretuit datorita indicelui calorific mare per unitate de greutate si volum. Coaja fibroasa este folosita pentru a porni focul. Coaja arde foarte bine, chiar si uda, din pricina uleiurilor continute. Sub forma de fasii foarte fine, coaja se poate aprinde si de la cateva scantei. Mestecenii au importanta spirituala in multe religii. Lemnul de mesteacan este folosit si la tobe. Sunetul produs de tobele cu mesteacan este foarte puternic pe frecventele inalte si joase, si este ideal pentru inregistrarile in studio.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 74 din categoria stiati ca... plante si copaci

Stiati ca... molidul este o ...

Stiati ca ...  molidul este o specie de arbori coniferi care pot avea inaltimea pana la 50 metri si diametrul trunchiului pana la 1-1,5 metri, cu coroana piramidal-conica, permanent verde, cu frunze aciforme de culoare verde inchis? Temperament de semilumina,de aceea trebuie cultivat sub umbra speciilor pionere/invadatoare (plop,mesteacanInradacinarea este trasanta, de aceea suferind des doboraturi de vant. Forma conic-piramidala se datoreaza cresterii din ce in ce mai scurte a crengilor, dinspre baza spre varf. Molizii mai batrani, care cresc in desisul codrilor, isi pierd crengile de la baza, coroana urcand spre mijlocul tulpinii. De asemenea, in conditiile unei lumini naturale slabe, acestia prezinta o crestere laterala slaba, in comparatie cu arborii mai izolati. Molidul prefera solurile acide. Varsta exploatabilitatii se situeaza in jurul de 90-110 ani. Padurile de molid acopera 22% din suprafata forestiera a Romaniei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 75 din categoria stiati ca... plante si copaci

Stiati ca... plopul poate atinge ...

Stiati ca ...  plopul poate atinge inaltimii de 35-40 metri? Are cca. 50 de varietati raspandite in emisfera nordica. In Europa centrala si rasariteana sunt mai raspanditi plopul negru, plopul argintiu, plopul tremurator si plopul cenusiu, existand si o serie de hibrizi in pepinierele de pomi unde apare frecvent (Populus canadensis) care in prezent este atacat masiv de o ciuperca parazita (Marssonina brunnea). Iarna, mai ales cand arborele a pierdut frunzele, se poate observa tulpina dreapta a plopului, pentru care motiv a fost plantat pe marginea drumurilor ce alcatuiesc aleile de plopi. Arborii cresc repede, au un lemn moale, nu sufera prea mult daca s-au rupt sau au fost taiate din crengi, tulpina creste mai departe, fiind un arbore putin pretentios, din care motiv este folosit si la recultivarea cu plop a terenurilor virane, a haldelor rezulate din lucrarile miniere, sau a carierelor de piatra abandonate, precum si de-a lungul cailor ferate. Plopul fiind un lemn de esenta moale este folosit la confectionarea pantofilor de lemn. In prezent plopul este obiectul unor cercetari genetice in SUA, Canada, Europa si China de a obtine variante de plante rezistente la daunatori, sau la imbunatatiri funciare prin absorbtia din sol a substantelor toxice cum ar fi de exemplu metalele grele.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 76 din categoria stiati ca... plante si copaci

« 16 17 18

19

20 21 22 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct