Stiati ca ... Henri Coanda a proiectat un imobil cruciform antiseism? Este vorba despre o constructie cu patru brate, care se desprind dintr-un ax central. Axul are 20 de etaje, iar bratele descresc in inaltime spre extremitati, de la 20 la 10 etaje, cladirea avea 700 de apartamente si, intr-un bloc din acesta, puteau locui 4.000 de persoane.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 597 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... farfuria zburatoare conceputa de Henri Coanda, denumita tehnic de catre inginer "aerodina lenticulara"? In 1932, primul prototip de aerodina lenticulara a zburat experimental la Paris, cand, aparatul, cuplat la reteaua de gaze, s-a ridicat pana in tavanul incaperii si a stat acolo pana s-a intrerupt alimentarea. Din 1932 si pana in 1956 au mai avut loc experimente, insa din cauza dezinteresului finantatorilor acestea nu au putut evolua pe masura asteptarilor. In anul 1956, Henri Coanda a prezentat public doua brevete de aerodine lenticulare fara piese mecanice in miscare, propulsate pe verticala de puterea aburului si avand la baza ejectoare ce functionau tot pe principiul reactiei. Randamentul mai slab fata de dispozitivele cu elice era compensat de siguranta zborului si de costurile reduse de constructie si exploatare. Aerodina lenticulara este exemplul perfect de proiect care poate fi studiat astazi de oricine, dar care din pacate zace prafuit Intr-un muzeu pe care multi il ocolesc, desi este amplasat intr-una dintre cele mai vizitate zone de agrement din capitala? Este vorba despre Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", situat in parcul Carol.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 598 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... Henri Coanda a demonstrat functionalitatea unei instalatii de desalinizare, care folosea energia solara, captata cu ajutorul unor panouri? Totul se facea prin vaporizare. Aerul era incins la 500 de grade Celsius, si apa de mare, pulverizata, era adusa in contact cu acesta. In aceste conditii vaporii ce se ridicau, erau colectati si deveneau apa potabila, pe cand sarea ramanea jos. Cu un astfel de sistem ecologic se puteau desaliniza 1.600 de litri de apa in 12 ore. Sistemul de panouri solare necesar pentru aceasta masura doar opt metri patrati.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 599 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... Henri Coanda a dezvoltat o idee conform careia marfurile ajung de la Bucuresti la Constanta in 45 de minute? Ideea lui Coanda era un sistem subteran prin care se poate trimite marfa de la Bucuresti la Constanta, cu viteze care puteau ajunge la 500 de kilometri pe ora. Dupa estimarea lui Coanda, mii de tone de marfuri urmau sa fie transportate pe un traseu de 230 de kilometri in 30-45 de minute. Sorin Dinea spunea: "Containerele de marfa pluteau, pur si simplu, pe o perna de aer. Transportul lor se baza, pe diferenta de presiune de la capetele tuburilor. Presiunea impingea marfa de la spate". Inventia, propusa in anii ’60, a fost largita, Coanda vedea astfel de tuburi prin care sa fie transportate persoane de la Bucuresti la Ploiesti ori Brasov. In timpul vietii savantului, proiectul a ramas pe hartie, dupa 1972, s-a incercat aplicare lui. Cand a fost infintata o baza pe Valea Teleajanului, la Maneciu. Sistemul, un pic modificat, era folosit la o cariera de piatra, pana in 1989, deoarece dupa aceea baza a fost abandonata.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 600 din categoria stiati ca... stiinta