Stiati ca ... bazele internetului au fost puse in 1965, cand Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) (Agentia pentru Proiecte de Cercetare Inaintate de Aparare din SUA) a creat prima retea de computere interconectate sub numele ARPAnet? Reteaua globala din zilele noastre a rezultat din extinderea ARPAnet. Accesul publicului larg la internet a fost posibil dupa 1990 odata cu inventarea in 1989 a World Wide Webului (WWW), un sistem de documente si informatii de tip hipertext legate ele intre ele si care pot fi accesate prin intermediul Internetului - de catre cercetatorul britanic Tim Barners-Lee.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 589 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... inventia telefonului este foarte disputata, insa parintele acestuia este considerat Alexander Graham Bell, primul care a obtinut patentul pentru dispozitiv in SUA, in martie 1876. Stiind ca telegraful poate transmite semnale la distanta, Bell a devenit obsedat de ideea de a transmite si sunet pe aceeasi cale? Dupa o serie de tentative esuate, Bell a reusit in cele din urma sa puna la punct primul telefon rudimentar. Surprinzator este faptul ca Bell a fost motivat in munca sa de faptul ca ambii sai parinti erau surzi
Curiozitati: Curiozitatea numarul 590 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... roata este una dintre cele mai vechi si mai importante inventii ale omului? Roata a fost inventata acum circa 7000 de ani in Mesopotamia. Dispozitivul a inceput sa fie folosit si in Europa cu circa 4000 de ani inaintea erei noastre, folosirea sa la scara larga a fost conditionata de construirea unor drumuri pe care vehiculele cu roti sa poata fi folosite pe distante lungi. Desi nu pare o creatie sofisticata, roata este fundamentul altor inventii extrem de utile la care omul a ajuns de-a lungul timpului: roata de moara, elicea, motorul cu reactie sau turbinele.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 591 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... desi metoda de tiparire cu caractere mobile era cunoscuta de chinezi cu mult inaintea sa, metalurgistul german Johann Gutenberg este cel care a pus la punct prima tiparnita functionala? Presa cu litere mobile a inlocuit-o pe cea fixa, in care foile de hartie erau presate de blocuri de lemn in care fusesera gravate textul sau ilustratiile. Prima carte tiparita in masa este Biblia lui Gutenberg. Tiparirea sa a inceput in februarie 1455.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 592 din categoria stiati ca... stiinta