Stiati ca ... in realizarea unei transmisii radio intervin doua tipuri de echipamente? Primul este echipamentul de emisie, care are rolul de a emite in eter informatia utila. Acesta, preia informatia de voce sau alta sursa, printr-un microfon, o aplica unui amplificator pentru ai amplifica semnalul, iar apoi semnalul este directionat catre un modulator. Aici are loc un amestec al semnalului util, cu un semnal de radiofrecventa, provenit de la un oscilator local. Din acest etaj, semnalul este injectat in etajul de radiofrecventa si apoi direct in antena.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 629 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... Nikola Tesla a inceput in 1900 constructia primei statii de emisie de radio, dar din lipsa de fonduri a abandonat ideea, totusi el este considerat inventatorul statiei radio cu emisiuni?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 630 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... primul mesaj vocal prin undele radio a fost transmis de Reginald Fessenden in anul 1900?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 631 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... in anul 1895 Nikola Tesla a trimis un semnal radio pentru prima data? Tot in 1907 el a receptionat prima data un semnal radio din Canada, si anume semnul "x" din Codul Morse. Odata cu aceasta a inceput sa se dezvolte telegrafia fara fir si folosirea codului Morse, care au fost foarte importante mai ales pentru comunicarea intre nave in cazul unor dezastre pe mare.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 632 din categoria stiati ca... stiinta