Stiati ca ... prima data este vazut fulgerul si apoi este auzit tunetul? Lumina si sunetul sunt unde care se propaga prin aer cu viteze diferite. Un semnal luminos parvine pana la noi cu o viteza de aproximativ 300 milioane de metri pe secunda, adica aproape instantaneu, in timp ce sunetul nu parcurge decat 330 de metri pe secunda. Fulgerul si tunetul au loc practic in acelasi timp, dar noi le percepem cu un usor decalaj. Astfel, daca 1a 1 km de noi are loc o descarcare electrica, imediat vedem lumina fulgerului, dar sunetul (tunetul) se aude cu 3 secunde mai tarziu.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 641 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... Thomas Edison dormea in fotoliu cu mana proptita pe cot, in timp ce tinea strans in mana o legatura de bile? Astfel, el "delega" subconstientului sau anumite probleme la care lucra. In momentul in care se scufunda intr-un somn profund scapa legatura de bile pe jos, iar zgomotul il trezea. Cand se trezea, scria orice avea in minte, de obicei solutia la problema.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 642 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... O companie scotiana a creat alternativa ecologica la incinerarea corpurilor umane, prin fierberea lor intr-o substanta care le transforma in praf? Procesul este "verde", pentru ca difera de incinerarea in care corpul este ars la 1.200 grade Celsius, eliminand un fum daunator. Metoda se numeste "resomation", din grecescul "resoma" - renasterea trupului omenesc. Dupa ce procesul este complet, corpul decedatului este descompus in doua elemente.Primul este un lichid inofensiv care contine aminoacizi, zaharuri si saruri. Acest lichid nu contine acidul dezoxiribonucleic (ADN) si nu contine niciun fel de indicii ce ar putea duce la identificarea cadavrului. A doua componenta este fosfatul de calciu, foarte moale, fin si usor de zdrobit, transformandu-se in praf care poate fi pastrat in urne.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 643 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... Leon Foucault, fizicianul francez care a demonstrat rotatia Pamantului in jurul axei sale, a masurat printre primii viteza luminii, a observat si demonstrat efectul curentilor Foucault si a dat denumirea giroscopului, a renuntat la medicina pentru fizica din cauza hemofobiei? A fost un fizician de exceptie care era sa se faca medic daca nu ar fi dezvoltat o teama la vederea sangelui, cunoscuta in lumea stiintifica drept "hemofobie". Nu se stiu cauzele care au dus la aceasta fobie in cazul lui Foucault, genetice sau din cauza vreunui eveniment traumatizant, insa aceasta afectiune l-a determinat sa abandoneze studiile incepute in zona medicala, dedicandu-se aprofundarii fizicii.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 644 din categoria stiati ca... stiinta