Stiati ca ... stiinta

curiozitati despre stiinta - pagina 8

Stiati ca... omenirea are mai ...

Stiati ca ...  omenirea are mai multe informatii despre Luna, decat despre adancurile oceanelor?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 29 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... o bacterie in ...

Stiati ca ...  o bacterie in viata cu o vechime de 34.000 de ani a fost descoperita intr-un desert din statul american California, intr-o zona numita Valea Mortii? Descoperirea a fost facuta mai mult din greseala, de o echipa de arheologi care cautau cristale vechi de sare pentru a analiza schimbarile de clima. Incredibila longevitate a bacteriilor pare fi explicata prin faptul ca acestea au ramas captive in interiorul cristalelor de sare impreuna cu alge microscopice din familia Dunaliella.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 30 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... o casa poate ...

Stiati ca ...  o casa poate ajunge sa piarda pana la 35% din caldura printr-un tavan neizolat? Casa neizolata poate ajunge sa piarda pana la 25% din caldura prin peretii neizolati, pana la 20% prin pardoseala neizolata sau prin ferestrele defectuoase si un procent de 25% poate fi pierdut datorita curentilor de aer. Caldura se indreapta intotdeauna spre suprafetele mai reci, neizolate fapt ce duce la pierderea caldurii din interiorul casei si cresterea volumului de agent termic necesar la incalzirea casei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 31 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... Glonass este un ...

Stiati ca ...  Glonass este un sistem de pozitionare globala prin satelit, inceput de fosta Uniune Sovietica si continuat in prezent de Rusia? Este o alternativa la sistemul american Global Positioning System (GPS) si la cel al Uniunii Europene, Galileo. Proiectarea sistemului a inceput in 1976, iar din octombrie 1982 numeroase rachete au inceput sa lanseze sateliti, pana in 1995. Datorita dificultatilor economice din Rusia, sistemul nu a fost intretinut, abia in 2001 fiind demarata actiunea de reparare. Incepand din 2007 la program participa si guvernul indian. Sistemul complet urmeaza sa cuprinda 24 de sateliti aflati la 19.100 km de Pamant, grupati in 3 planuri orbitale decalate la 120°. In orice moment vor fi minim 5 sateliti in vedere din oricare loc de pe Pamant. La completare sistemul va permite o pozitionare cu eroare maxima de 57 - 70 de metri pe orizontala, 70 de metri pe verticala, iar eroarea de viteza de 15 cm/s. Satelitii transmit doua tipuri de semnale, unul standard si unul codificat, de inalta precizie, folosit de armata rusa. In martie 2008 sistemul nu era complet, insa era functional, avand 16 sateliti activi, asigurand o acoperire de 66% din timp pentru teritoriul Rusiei si 56% la nivel global.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 32 din categoria stiati ca... stiinta

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct