Stiati ca ... stiinta

curiozitati despre stiinta - pagina 117

Stiati ca... polii Pamantului atrag ...

Stiati ca ...  polii Pamantului atrag particule electrizate provenind de la Soare? Acestea, in contact cu moleculele de gaze din atmosfera formeaza Aurora Boreala (Lumina Nordului).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 465 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... electromagnetismul a fost ...

Stiati ca ...  electromagnetismul a fost descoperit de fizicianul danez Hans Christian Oersted in anul 1820? El a observat o proprietate a curentului electric, si anume ca devia un ac magnetic, proprietate care la acea vreme ii era atribuita numai magnetului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 466 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... Columb a observat ...

Stiati ca ...  Columb a observat faptul ca atunci cand folosea busola, nordul indicat de aceasta diferea putin de ceea ce calcula el tinand cont de pozitia stelelor? Columb a remarcat ca busola isi schimba orientarea pe masura ce corabiile sale se departau de continentul european, apropiindu-se de cel american.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 467 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... atunci cand o ...

Stiati ca ...  atunci cand o busola se roteste liber, campul magnetic terestru exercita un cuplu de forte asupra acului acesteia care, in consecinta, se roteste pentru a indica nordul? Cand privim o busola spunem ca acul acesteia, de fapt capatul acestuia marcat ca fiind nordul, ne indica in ce directie este acest punct cardinal. Stim insa ca magnetii functioneaza dupa principiul "polii opusi se atrag". Asta inseamna ca ceea noi numim polul nord, zonele arctice, se comporta de fapt ca polul sud al unui magnet imens. Cu alte cuvinte, "polul nord" arctic este de fapt polul sud, iar polul sud pe care il asociem cu totii Antarcticii este de fapt polul nord al acestui magnet imens care este Pamantul.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 468 din categoria stiati ca... stiinta

« 114 115 116

117

118 119 120 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct