Stiati ca ... unii oameni de stiinta considera ca miezul lichid al planetei, care are in componenta metale precum fierul si nichelul, da nastere campului magnetic datorita dispunerii si miscarii sarcinilor electrice din compozitia atomilor acestor elemente chimice? Efectul este cunoscut sub numele de efect de dinam si s-ar produce datorita miscarii in convectie a sarcinilor electrice prezente in structura nucleului exterior al Pamantului. Aceasta teorie a dinamului incearca sa descrie procesele prin care un fluid bun conductor din punct de vedere electric aflat in miscare de rotatie si de convectie poate genera si intretine un asemenea camp magnetic.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 469 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... rotatia Pamantului in jurul axei sale joaca un rol foarte important in generarea si intretinerea campului magnetic terestru?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 470 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... sonda spatiala Mariner 2 nu a putut detecta un camp magnetic similar celui terestru in cazul planetei Venus, desi observatiile astronomice indica faptul ca Venus are o structura geologica similara planetei albastre? "Vinovatul" pare a fi perioada foarte mare de rotatie a lui Venus in jurul propriei axe, egala cu 243 de zile terestre. Miscarea de rotatie a lui Venus in jurul axei sale este prea lenta pentru a produce efectul de dinam, considera multi specialisti in domeniu.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 471 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... folosind observatii cu privire la depozitele de minereu de fier de la nivelul scoartei terestre si la sedimentele de pe fundul oceanelor, geologii au speculat pe tema inversarii de-a lungul istoriei geologice a planetei a polilor sai magnetici? S-au impus conceptii conform carora campul magnetic al Pamantului nu este constant in timp, iar intensitatea campului magnetic la poli, dar si dispunerea acestora, variaza. Mai mult, polii magnetici se inverseaza periodic, dar la intervale aleatorii de timp, in cadrul unui proces care a fost denumit inversiune geomagnetica (intervalele de timp sunt totusi de aproximativ 100000 de ani, conform celor mai recente teorii). Se estimeaza ca, de-a lungul erelor geologice, cei doi poli magnetici s-au inversat de foarte multe ori, iar pozitia lor si intensitatea campului in zona acestora se vor modifica probabil din nou in urmatoarele cateva sute de ani.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 472 din categoria stiati ca... stiinta