Stiati ca ... au fost gasite dovezi care atesta inversiunea polilor magnetici de 171 de ori pe parcursul ultimilor 71 de milioane de ani?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 473 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... nordul magnetic al Pamantului se deplaseaza in directia nord-vest, pe parcursul secolului XX s-a deplasat cu aproximativ 1100 de kilometri, iar incepand cu anul 1970 rata sa de deplasare a crescut de la 9 km/an la 41 km/an? Daca tendinta prezenta se mentine, ar trebui ca locatia polului nord magnetic sa ajunga peste 50 de ani undeva in Siberia, dar estimarile indica faptul ca actuala tendinta de accelerare a vitezei de deplasare va fi inlocuita cu o alta, de incetinire, insotita de o schimbare a directiei de deplasare.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 474 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... prima expeditie care a atins polul nord magnetic a fost condusa de James Clark Ross, care l-a localizat langa Capul Adelaide, in peninsula Boothia, la data de 1 iunie 1831? La randul sau, Roald Amundsen a stabilit in 1903 ca polul nord magnetic se deplasase putin fata de locatia stabilita in 1831. Au urmat observatile efectuate de oameni de stiinta angajati de guvernul canadian, care au stabilit a treia locatie a polului nord magnetic pe lacul Allen de pe insula Printul de Wales.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 475 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... procesele si interactiunile magnetice au loc foarte adanc in interiorul Pamantului, astfel ca masurarea si observarea lor directa sunt practic imposibile? Exista modele simulate recent pe computere foarte performante, de ultima generatie, care incearca reproducerea cat mai fidela a proceselor care se petrec in miezul lichid al planetei. S-au obtinut cu ajutorul unor asemenea modele computerizate confirmari ale faptului ca miscarile turbulente de rotatie ale unor fluide conductive din punct de vedere electric pot produce si auto-intretine campuri magnetice.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 476 din categoria stiati ca... stiinta