Stiati ca ... stiinta

curiozitati despre stiinta - pagina 123

Stiati ca... reprezentarile despre magnetism ...

Stiati ca ...  reprezentarile despre magnetism sunt legate de numele savantului William Gilbert (1540-1603)? Anume Gilbert a clasificat multimea efectelor magnetice cunoscute astazi, utilizand si unele concluzii formulate de Peregrin care in 1269 a publicat manuscrisul sau despre polii magnetului si interactiunea acestora. In lucrarea "Despre magnet" Gilbert a descris experientele efectuate asupra magnetilor, inclusiv renumitul sau experiment de determinare a campului magnetic terestru. Gilbert a confectionat o sfera din minereu magnetic si a cercetat actiunea acesteia asupra unui ac din fier. El a stabilit ca acul de fier are acelasi comportament ca si acul magnetic al busolei la suprafata Pamantului. Astfel, a fost formulata concluzia ca Pamantul este un magnet gigantic.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 489 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... Ecuatorul magnetic este ...

Stiati ca ...  Ecuatorul magnetic este linia ce uneste punctele de pe suprafata Pamantului in care acele magnetice se afla in planul orizontal?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 490 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... Meridianul magnetic este ...

Stiati ca ...  Meridianul magnetic este linia obtinuta prin intersectia suprafetei Pamantului cu planul vertical in care se afla acul magnetic? In emisfera de nord, meridianele magnetice se intretaie intr-un punct, numit polul Sud magnetic al Pamantului. Acest punct se afla pe insula Melvill dintre Groenlanda si golful Hudson (America de Nord). In emisfera de sud, punctul respectiv se numeste polul Nord magnetic al Pamantului si se afla pe insula Victoria, in sud-estul Australiei. Meridianele magnetice nu sunt atat de periodice si uniforme ("drepte"), precum cele geografice. Ele sunt reprezentate pe harti speciale prin linii numite izogone.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 491 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... declinatia magnetica este ...

Stiati ca ...  declinatia magnetica este unghiul diedru orizontal format de meridianul magnetic al punctului dat de pe suprafata terestra cu meridianul geografic al acestui punct? Pentru prima data, declinatia magnetica a fost observata in anul 1492 de Cristofor Columb in timpul navigatiei spre America. Declinatia magnetica a unui punct dat de pe suprafata Pamantului se modifica pe parcursul anilor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 492 din categoria stiati ca... stiinta

« 120 121 122

123

124 125 126 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct